Experten om fallet på Systembolaget

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Smittskyddsläkaren Peter Nolskog på Skaraborgs sjukhus uttalar sig om smittrisken efter att Systembolaget i Mariestad stängde under tisdagen.
Foto: Daniel Strandroth
Smittskyddsläkaren Peter Nolskog på Skaraborgs sjukhus säger att det inte finns någon anledning till allmän panik efter att en anställd på Systembolaget i Mariestad smittats med coronaviruset covid-19.
– Vi bedömer inte att det finns risk för allmän spridning i stan.

Tidigt på tisdagsmorgonen gick Systembolaget centralt ut med att man omedelbart stänger butiken i Mariestad efter att en anställd bekräftats smittad med det fruktade coronaviruset som sprider skräck runtom i världen.

Enligt Peter Nolskog på Skaraborgs sjukhus har varken Smittskyddet eller Folkhälsomyndigheten varit delaktiga i beslutet.

– Det är ett beslut som egentligen är taget utan att konferera med oss. Vi har identifierat vilka personer som bör vara försiktiga, vilket är en handfull.

På tisdagen sanerades Systembolaget i Mariestad.
Foto: Michael Gustafsson

Den anställde ska enligt Systembolagets egna uppgifter inte haft någon kundkontakt.

Rent generellt, innebär varuhantering ingen större smittrisk?

– Nej, nej. Det händer hela tiden att företag säger till sina anställda att de inte ska jobba på 14 dagar när de till exempel varit i Italien. Företag och firmor gör det för att skydda sina varumärken, de vill inte bli kända som stället som orsakar något. Det här på Systembolaget ligger utanför offentligt smittskydd.

Men ni har varit med i smittspårningen av de inblandade?

– På individnivå går vi igenom det mycket noggrant. Vilka personer den här individen har träffat, vi dubbelkollar alla kontakter. Några få individer är satta i hemkarantän och det är de som varit i närkontakt med än under ett flyktigt möte.

Är din professionella åsikt att Systembolaget har varit onödigt försiktig?

– Med det vi vet i dag och de individer vi har identifierat har vi inte bedömt det som någon smittrisk att handla i en affär av något slag i Mariestad. Personerna som är identifierade via smittspårningen är kontaktade och har förhållningsregler där de ska undvika sociala kontakter. Än så länge tycker vi att vi har god kontroll på detta.

Angående det bekräftade fallet i Mariestad, har personen varit utomlands?

– Det måste den ha varit för alla som blivit smittade i regionen har varit utomlands. Det handlar framförallt om de kända orterna, typ i norra Italien och i Alperna.

Snacket på stan går givetvis då Systembolaget är en mötesplats, hur orolig bör man vara för att besöka platser med mycket folk: Exempelvis gymmet eller en bio?

– Jo, systemet har en central funktion i stan.

– Vi har inte en Italien-situation i Sverige än. Vi jobbar dag och natt med att hitta fall, vi tittar på hur de har blivit smittade. Så länge vi ser den kopplingen att vi vet hur det går till har vi koll på läget. Problemet blir ju om det dyker upp folk som har bara har corona, då hamnar vi i ett annat läge.

– Då kommer man till detta om vi ska börja inskränka på stora evenemang och den typen av åtgärder. Där är vi inte än, men jag kan inte säga att vi inte hamnar där.

Man behöver alltså inte uppsöka vården och testa sig för coronavirus bara för att man har varit på Systembolaget i Mariestad den senaste tiden?

– Man behöver inte testa sig för att man är förkyld och bor i Mariestad och har varit på Systembolaget. Det här är dagsfärska uppgifter, det kan ändra sig. Hur det ser ut nästa vecka, eller nästa månad vet vi inte.

Hur många coronasmittade finns det i Skaraborg?

– Just nu är det två verifierade fall, det kan komma ett par till det närmaste dygnet.

Hur följer ni händelseutvecklingen?

– Vi tittar på utvecklingen lokalt och i andra länder varje dag. Mot andra länder är det framförallt Folkhälsomyndigheten som håller den kontakten. Vi har möten med Folkhälsomyndigheten en gång i veckan, men nu har det väl blivit två eller tre gånger i veckan. Sedan sker allt lite trögare när det kommer till det offentliga, säger Peter Nolskog.

Fotnot: På tisdagseftermiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man ser tecken på samhällsspridning i region Stockholm och i Västra Götalandsregionen. Allmän smittspridning i hela landet ser myndigheten inte, men risknivån höjs nu till den högsta. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.