"Friska elever utan symtom ska gå till skolan"

Skola & utbildning | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Utbildningschef Maria Appelgren uppmanar elever som känner sig sjuka att stanna hemma från skolan.
Foto: Charlotte Ferneman
I Norge och Danmark stängs alla skolor från och med måndag. Mariestads kommun förbereder sig för om en liknande skulle fattas i Sverige.
– Vi kommer att vara beredda om det blir aktuellt, säger utbildningschef Maria Appelgren

Under onsdag och torsdag beslutade både Norge och Danmark att stänga skolorna från och med måndag. I Sverige finns ännu inget sådant beslut.

– Vi har ingen aktiv diskussion för att göra någonting liknande i Sverige, sa Anders Wallensten, statsepidemiolog, under en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Mariestads kommun uppmanar elever och personal som är sjuka eller har luftvägsbesvär, hosta eller feber att stanna hemma från skolan/arbetet. Elever som befunnit sig i riskområde, exempelvis Italien, ska kontakta rektor.

– Rektor kan ta beslut om eleven ska stanna hemma. Det är en bedömning som får göras för varje enskilt fall men utgångsläget är att friska elever utan symtom ska gå till skolan, säger utbildningschef Maria Appelgren.

Via lärplattformar på nätet har elever och vårdnadshavare fått information om hur de ska agera för att minska smittspridning. På skolorna har affischer satts upp med information om handhygien och uppmaning att stanna hemma när man känner sig sjuk. Affischerna finns översatta till flera språk.

Vad gör ni om fall upptäcks bland elever eller personal på en skola?

– Vi kommer att ta en dialog med Smittskyddet i Skaraborg och agera utifrån deras rekommendationer, säger Maria Appelgren.

Vad gäller eventuell stängning av skolor följer kommunen Folkhälsomyndighetens information och kommer att agera utifrån regeringens och ansvariga myndigheters beslut.

– Arbete med beredskapsplaner pågår för fullt, säger Appelgren.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.