Kyrkan pausar verksamheter i Mariestad

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Alla verksamheter förutom söndagsgudstjänsten i domkyrkan ställs in.
Foto: Christian Östensen
Från och med måndag stänger Mariestads församling sina verksamheter och grupper för att förebygga smittspridning av coronaviruset.
– Det är bättre att kunna säga att det var onödigt att vi stängde, än att säga ”ojdå, vi borde ha stängt tidigare", säger kyrkoherde Willem-Jan Fens.

Under torsdagseftermiddagen tog Mariestads församling beslut om att stänga sina verksamheter och grupper från och med måndag. Beslutet gäller i två veckor framöver. Om en vecka tas ett nytt beslut. Verksamheterna pausas som en förebyggande åtgärd för att minska smittspridning.

Söndagsgudstjänsten klockan 11 i domkyrkan kommer dock att hållas som vanligt. Domkyrkan kommer även att vara öppen för ljuständning och enskild bön.

– Man måste få plats någonstans med sin oro. Men vi uppmanar folk att sitta glest i kyrkan, säger Willem-Jan Fens.

Nattvarden och övriga gudstjänster samt alla grupper uteblir.

Willem-Jan Fens tror att medlemmarna känner sig trygga med beslutet om att stänga verksamheten tillfälligt.
Foto: Charlotte Ferneman

Begravningar hålls som vanligt

Vad gäller begravningar, dop och vigslar kommer dessa att hållas som planerat.

– Men vi uppmanar folk att inte bjuda in långväga gäster. Det är klart man vill gå på sina föräldrars begravning, men är det ens moster som begravs långt bort och man hade velat gå på begravningen så kanske man ska skicka en bukett istället.

– Vi kommer inte förbjuda någon att komma, kyrkan är alltid öppen. Men vi ser helst att det inte kommer långväga gäster, säger Willem-Jan Fens.

Lokalt beslut

Mariestads församling uppmanar sina anställda att arbeta hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.

Kyrkogårdspersonalen gör en riskanalys och kommer att vidta försiktighetsåtgärder i samband med gravgrävningar och övrigt arbete som behöver fortsätta som vanligt.

Stiftet har uppmanat församlingarna att vara försiktiga med gudstjänster och nattvard. Beslutet att stänga verksamheterna är dock lokalt och gäller i skrivandets stund bara Mariestads församling.

– Vi hade kontraktssamling i förmiddags och jag tror att de andra församlingarna fick en tankeställare. Vi kommer att meddela dem vårt beslut, sedan måste varje pastorat ta ett självständigt beslut, säger Fens.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.