Kina riktar skarp coronakritik mot Sverige

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Kina kritiserar Sveriges smittskyddsåtgärder genom en av tidningarna som agerar språkrör för kommuniststyret. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Sverige har "kapitulerat" inför coronaviruset, anser Kina, som uppmanar till internationella påtryckningar.
Från svenskt håll tolkas utspelet mot bakgrund av ländernas frostiga relationer.

I en ledare i en av kommunistpartiets tidningar uppmanas det internationella samfundet och EU ta till orda mot Sverige. Att begränsa antalet tester som tas och låta människor röra sig fritt är att ge upp och stoppa huvudet i sanden, skriver den kinesiska upplagan av propagandabladet Global Times.

Ledaren anser vidare att det vore chockerande om ett land som förespråkar demokrati och mänskliga rättigheter på detta sätt åsidosätter humanitära principer.

"Till följd av andra frågor"

– Det kan ju vara ett utslag av de ansträngda relationer som funnits mellan Kina och Sverige under en tid, till följd av andra frågor, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i Ekots lördagsintervju.

– Samtidigt kan jag konstatera att vi ändå är ett av de länder som har en lägre smittspridning än många andra länder. Både Norge och Danmark, till exempel, har fler smittade och också en snabbare smittspridning. Men jag tror att det snarare är ett utslag av det.

I stället för att spä på internationella konflikter bör länder i hela världen samarbeta, anser Johansson. Utrikesminister Ann Linde (S) är inne på samma linje i ett skriftligt uttalande till flera svenska medier:

"I dagens svåra läge hjälper inte polemik."

Gui i centrum

Ländernas relationer har försämrats bland annat sedan Kina under mystiska omständigheter frihetsberövat den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som nyligen dömdes till tio års fängelse i en ifrågasatt rättegång. Sverige kallade upp ambassadören för att protestera och har stöd från EU i frågan.

När kulturminister Amanda Lind (MP) skulle dela ut ett pris till Gui i höstas fick hon beskedet att hon inte längre skulle vara välkommen i Kina.

Sverige har allt oftare ställts i dålig dager av kinesiska medier – bland annat har turister varnats för att resa hit – och i Stockholm har ambassaden börjat markera mot fria, svenska medier när den har invändningar mot rapporteringen.

I Kina står alla medier under sträng statlig kontroll och flera tidningar och tv-kanaler agerar regelrätta språkrör för kommunistregimen.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.