• idag
  10 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Dags att minimera textilsvinnet

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Angelica Karlsson / TT / TT
Textilsvinn inom svensk vård och omsorg är en ekonomisk belastning för landsting och kommuner och innebär även en kraftig miljöbelastning. För varje plagg som försvinner ut ur systemet behöver ett nytt produceras.

Textilier för många miljoner försvinner från landstingen varje år. I topp bland de textilier som försvinner ligger underkläder och babyartiklar. Därefter kommer t-shirts, joggingbyxor och filtar. Det kan vara textilier som kastas av misstag, som följer med patienter hem i brist på alternativ klädsel, eller som ligger kvarglömda i ett förråd på grund av bristande rutiner. För ett stort landsting kan det årligen handla om ett svinn i storleksordningen tio miljoner kronor. Därav följer en kraftig miljöbelastning när nya textilier måste ersätta de förlorade.

Sveriges Tvätteriförbund skulle gärna se att textilsvinnet mer aktivt motarbetades som ett led i en ansvarsfull textilhantering.

Förbundet är den svenska tvätterinäringens branschorganisation och representerar medlemmar inom både kemtvätt och industriell tvätt. Alla medlemmar är auktoriserade med T-märket, vilket innebär att de uppfyller de kriterier som krävs för att garantera en kvalitativ verksamhet med god service, förbundets etiska regler och starkt socialt ansvarstagande. Effektivitet, kvalitet, service och ett värnande om miljön är centrala begrepp.

Den svenska likväl som den europeiska professionella textiltjänstesektorn har starkt fokus på att minska miljöpåverkan från branschen. Förutom att effektivisera tvättprocessen för att minimera användningen av vatten, el, kemikalier och bränsle, handlar det om att förlänga textiliernas livslängd. Det är avgörande för miljöprestandan av textilservice. Men det blir ett hack i denna positiva kurva när textilier försvinner på vägen.

Förutsättningen för att mota textilsvinnet är ett fokuserat arbetssätt, hos både beställarna inom vårdsektorn och tvätterierna. Det handlar om rutiner och tydlighet med information. Därutöver finns tekniska möjligheter som RFID-chip och plaggdistributionssystem.

Vår bransch utvecklar klimatsmarta och digitala lösningar som underlättar för både kunder och medarbetare. Ett mycket gott exempel är också det digitala projekt, Digital Learning For The Textile Care Sector, medfinansierat av Erasmus+, som vi jämte våra kollegor i Belgien, Tyskland, Tjeckien och vår samarbetsorganisation ETSA tillsammans med utbildningsinstitutet Heureka just nu arbetar fram. Det handlar om att stärka kompetensen inom den europeiska textilservicesektorn för ökad hållbarhet. Genom att aktivt arbeta med textilhanteringen kan våra beställare sänka sina kostnader för textilservice och vi gemensamt kan göra ytterligare en insats för miljön.

Jan Kluge, ordförande Sveriges Tvätteriförbund

Tor-Björn Angin, vice ordförande Sveriges Tvätteriförbund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.