Norge: Staten betalar lön för permitterade

Ekonomi | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Oslo universitetssykehus omfattar bland annat Rikshospitalet i den norska huvudstaden. Arkivbild.
Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT
Norrmän som permitteras i coronaviruskrisen ska få full lön i minst 20 dagar, meddelar norska partier som i helgen gjort upp om breda stödåtgärder för ekonomin.
I landets huvudstad har över 1 000 av de 23 000 anställda vid Oslo universitetssykehus satts i karantän, och en ansvarig chef öppnar för att man måste frångå karantänsreglerna.

Norska staten går in och står för lön från dag 3 till 20 för norrmän som permitteras av krisdrabbade företag.

-Det handlar om att de som blir permitterade, eller måste vara hemma med barn, måste ha pengar att leva av, säger Audun Lysbakken, ledare för partiet Sosialistisk Venstre.

-Alla måste ha en inkomst att leva av. Det är otroligt viktigt.

Paketet omfattar även frilansare, småföretagare och andra, som garanteras 80 procent av sin snittinkomst för de senaste tre åren, upp till ett tak.

Ansträngt läge

Liksom många andra sektorer i Norge har sjukvården i Oslo hårda karantänsregler för personal som antingen rest i riskområden eller kommit i närkontakt med coronavirussmittade. Men nu har antalet anställda i karantän tickat upp över 1 000, vilket innebär ett ansträngt personalläge.

Bjørn Atle Bjørnbeth sitter i ledningen för Oslo universitetssykehus, ett samlingsnamn för flera viktiga vårdinrättningar, och öppnar i ett pressmeddelande för att han måste åsidosätta karantänsreglerna:

"I en del fall blir det nödvändigt att frångå karantänsreglerna och be medarbetare som är i karantän, men som är symtomfria, att komma in och arbeta trots allt".

Sätter in plan

Samtidigt behöver många norrmän ta sig hem från utlandet. Därför lägger Norwegian om sitt flygschema.

"För att så många norrmän som möjligt ska komma hem under de närmaste dagarna sätter vi in våra största plan, av typen 787-9 Dreamliner med 344 platser, på vissa rutter", skriver flygbolagets informationsdirektör Lasse Sandaker-Nielsen.

"Under tisdagen går de från Málaga och Alicante till Oslo", fortsätter han, och tillägger att fler turer från olika platser väntas tillkomma.