• idag
  10 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Mariestad följer rekommendationen

Skola & utbildning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Från och med imorgon kommer undervisningen för Vadsbogymnasiets, Dacapos och Komvux elever att bedrivas på distans.
Foto: Charlotte Ferneman
Klockan 14:00 idag avslutades undervisningen i Vadsbogymnasiets, Dacapos och Komvux lokaler. Från och med i morgon bedrivs undervisningen på distans.
– Vi har valt att följa den rekommendation som Folkhälsomyndigheten har gått ut med, säger Maria Appelgren, utbildningschef i Mariestads kommun.

Vid en presskonferens uppgav statsminister Stefan Löfven (S) att gymnasieskolor, vuxenutbildningar och högskolor rekommenderas bedriva distansundervisning från och med imorgon, den 18 mars. En rekommendation som regeringen förutsätter att huvudmännen kommer att följa.

– Utbildningsnämndens ordförande (Anette Karlsson (M), reds anm) i Mariestad har idag tagit beslut om att följa regeringens rekommendation, säger Maria Appelgren.

Idag fattade utbildningsnämndens ordförande Anette Karlsson (M) beslut som att följa regeringens rekommendation. Utbildningschef Maria Appelgren informerar om läget.
Foto: Charlotte Ferneman

Under eftermiddagen görs omställningen till distansutbildning på Vadsbogymnasiet och vuxenutbildningen.

– Det gör att vi avslutar undervisningen klockan 14 i dag för att få tid till den omställningen.

Distansundervisningen införs från och med i morgon, den 18 mars.

– Eleverna kontaktas nu av sina lärare antingen direkt idag eller via lärplattformar. Så de vet hur de ska koppla upp sig och vilka lektioner som ska hållas.

Även YH-utbildningen på Dacapo omfattas av beslutet.

– Där håller vi också på med planering av distansundervisning och eleverna kontaktas under dagen.

Har alla elever det som krävs tekniskt sett för att kunna bedriva sin studier på distans?

– Alla har de digitala verktyg för att kunna jobba på det här sättet. Det vi inte har kunnat säkerställa än med så kort varsel är om alla har uppkoppling hemifrån eller om man har tillgång till en uppkoppling på en annan plats.

– Lokalerna kommer inte att vara stängda utan det är salsundervisningen som är stängd. Det innebär att ett fåtal elever, om de behöver, kan komma till skolan och utföra sina uppgifter därifrån om det skulle krävas. Vi stänger inte skolan utan vi ställer om till att bedriva undervisningen på distans, förtydligar Maria Appelgren.

Hur hanteras de praktiska ämnena?

– Det får varje lärare gå igenom, det finns teoretiska delar i de praktiska ämnena också. Det får man nu titta igenom. Det är därför de programlagen behöver ses i eftermiddag för att resonera om vad vi tittar på för bedömningsgrunder för att kunna bedriva de ämnena ändå.

– Vi vet inte hur länge det här ska kvarstå. Det får man ta i beaktande, att det finns ingen bortre tidsgräns just nu.

En del elever befinner sig just nu på praktik och förblir det i den mån det är möjligt beroende på hur de aktuella företagen fortfarande tar emot praktikanter.

Vänergymnasiets rektor Marie Kron berättar att en viss undervisning fortsatt kommer att ske.
Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Omfattas inte

Särgymnasiet kommer att fortsätta bedriva undervisningen som vanligt. Enligt Maria Appelgren kan det ändras av andra skäl, men alltså inte i nuläget.

– Där går det inte att bedriva distansundervisning så därför får den undervisningen fortgå som vanligt.

På Vänergymnasiet kommer eleverna i årskurs 1 och 2, från och med imorgon, att få undervisning på distans. Men eleverna i årskurs 3 kommer fortfarande att genomföra sina praktiska moment i skolan.

– Vissa praktiska delar av utbildningen går inte att genomföra hemifrån. Årskurs 3-eleverna får därför tillgång till undervisning i verkstaden samt att de kör lastbil som vanligt, säger Vänergymnasiets rektor Marie Kron.

Liksom på andra lärosäten i Mariestad kommer inte gymnasiets lokaler stängas, utan det är bara salsundervisningen som uteblir.

– Om någon har några funderingar är det bara att komma till oss och fråga. Personalen finns tillgänglig på samma sätt som tidigare, säger Marie Kron.

Lars Runnqvist viceprefekt för institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet som från och med i morgon övergår till undervisning på distans.
Foto: Charlotte Ferneman

Även Göteborgs Universitet har beslutat att följa regeringens rekommendation vilket påverkar undervisningen vid lärosätets utbildningar i Mariestad.

Lars Runnqvist är viceprefekt vid institutionen för kulturvård.

– All undervisning som kan ges på distans kommer att ges på distans. Vi kommer att ersätta salstentamen med individuella hemuppgifter istället.

Frågan har varit hur man ska göra med praktiska inslagen i utbildningarna som inte går att göra på distans?

– Vi kikar på om det går att stuva om i programstrukturer så att vissa kurser och moment byter ordning helt enkelt.

Enligt Lars Runnqvist har universitetet goda förutsättningar för att bedriva undervisningen på distans med hjälp av digitala verktyg och lärplattformar.

– Målet är att bedriva så mycket undervisningen vi kan, men i andra former enligt de nya direktiven.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.