Hoppa till huvudinnehållet

"Oförutsägbart läge - inga beslut om Skövdefabriken"

Publicerad:
Materialbrist leder till att Volvo stoppar produktionen i två veckor vid Tuvefabriken. Men det finns inget liknande beslut om Skövdefabriken i dagsläget, uppger presschefen Claes Eliasson för SLA.
Materialbrist leder till att Volvo stoppar produktionen i två veckor vid Tuvefabriken. Men det finns inget liknande beslut om Skövdefabriken i dagsläget, uppger presschefen Claes Eliasson för SLA. Foto: Jonathan Ström

På måndag inleds ett två veckor långt produktionsstopp i Volvo lastvagnars fabrik i Tuve. Om och i så fall hur detta påverkar motorfabriken i Skövde är oklart. "Det är ett oförutsägbart läge, men det finns inga beslut om Skövdefabriken i nuläget" säger Volvos presschef Claes Eliasson till SLA på onsdagen.

På tisdagen meddelade Volvo att man från och med måndag i nästa vecka stoppar produktionen i fabriken i Tuve, Göteborg.

Leveransbrist

Stoppet gäller i två veckor enligt uppgifter från företaget, skälet är bristen på leveranser från Volvo lastvagnars övriga produktionsenheter i Europa. Sedan tidigare har företaget stängt fabriker i Frankrike och Belgien.

– Vi ser redan nu att vi kommer få brist på material, sade Volvos presschef, Claes Eliasson, till SVT på tisdagen.

Hur stoppet i Tuvefabriken påverkar företagets motorfabrik i Skövde är oklart. Motorerna som tillverkas i Skövde skickas till olika anläggningar, bland annat till Tuve.

I slutet av förra veckan sade Maria Salomonsson, kommunikationschef vid Volvo Group Trucks Operations, GTO, i Skövde, till SLA, att man inte hade några produktionsmässiga bekymmer.

"Vi ser i nuläget ingen påverkan på produktionen och har inga leveransproblem av komponenter, men jag vill inte spekulera i framtiden" var beskedet då.

"Inga beslut"

På onsdagsmorgonen hänvisar Salomonsson SLA:s frågor om det nya läget - i och med produktionsstoppet vid Tuvefabriken - till presschefen Claes Eliasson.

– Vi kan i nuläget inte säga något om hur detta påverkar våra övriga fabriker. Men eftersom det blev materialbrist vid Tuvefabriken fattades det beslutet i tisdags, säger Eliassson till SLA.

– Nu tittar vi igenom våra anläggningar region för region och land för land för att få en bild av materialförsörjningen. Det finns inget beslut om produktionsstopp vid Skövdefabriken i nuläget.

Men i dessa tider när coronavirusets framfart tagit över det mesta kan allt vända snabbt.

– Det är ett oförutsägbart läge, så är det. Men jag tror inte att det kommer några ytterligare besked i frågan under onsdagen.

Personalen vid Tuvefabriken - cirka 1500 personer - får vara hemma med lön under tiden. Inga varsel ska läggas under dessa två veckor, enligt besked från företaget.

Vid Skövdefabriken arbetar cirka 3 000 personer, inklusive konsulter och inhyrd personal.

Artikeltaggar

AB VolvoCoronavirusetGöteborgNyheterSkövde

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.