AB Volvo permitterar - Skövdefabriken berörs

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Volvo permitterar personal, bland annat de anställda vid motorfabriken i Skövde.
Foto: Jonathan Ström
Nu stoppar även AB Volvo sin produktion och 20 000 anställda permitteras, bland annat cirka 3 000 vid motorfabriken i Skövde. Lennart Richardsson, platschef i Skövde, är inte förvånad över beslutet. "Nej, inte med tanke på hur situationen snabbt har förändrats".

Först kom besked på fredagen från Volvo Cars att man stoppar produktionen i två veckor, från och med den 26 mars, vilket berör motorfabriken i Skövde.

Kort senare kom besked från nästa Volvobolag, AB Volvo - man permitterar 20 000 anställda från och med nästa vecka.

"Tillfälligt stopp"

Vid bolagets motorfabrik i Skövde arbetar cirka 3 000 anställda. Enligt platschefen Lennart Richardsson kommer personalen att korttidspermitteras.

– Det handlar om ett tillfälligt produktionsstopp, och vi börjar nu successivt att stänga ner fabriken, ungefär som vid semestrarna. Det tar några dagar, det är en gigantisk anläggning, säger Richardsson till SLA.

Han är inte direkt förvånad över att det blir ett produktionsstopp.

– Nej, inte med tanke på hur situationen snabbt har förändrats.

Företaget har nu skrivit ett hängavtal på koncernavtalet.

– Det är ett lokalt avtal på tio veckor gällande både tjänstemän och anställda i produktionen.

På frågan om när han tror att man kan dra igång produktionen igen, svarar han:

– Jag kan inte spekulera i det. Vi får hantera det vecka för vecka.

"Det gick fort"

Lars Ask, ordförande i verkstadsklubben IF Metall vid Skövdefabriken, säger att det nya, tillfälliga avtalet som har skrivits har kommit till under tidspress.

– Jag har varit med och förhandlat, vi började i onsdags och allt blev klart i torsdags. Men att det skulle blir så här var inget vi visste när vi gick till jobbet i måndags och tisdags. Men när Macron stängde Frankrike, då gick det fort, då stängdes alla flöden.

Tillfälligt avtal

Nu har det skrivits ett avtal som ger medarbetarna 92,5 procent av den ordinarie lönen.

– De ska vara hemma 60 procent av tiden, resterade tid kan handla om att delta i nedstängning av arbete, respektive uppstart senare.

Strax efter lunch på fredagen visste Lars Ask fortfarande inte hur medlemmarna reagerade på beskedet.

– Jag har faktiskt inte hunnit prata med folk än, det har gått i ett här. Men jag vet i alla fall att information skulle gå ut under förmiddagen.

"Organiserad nedstängning"

"Det pågår en organiserad nedstängning av vår svenska verksamhet, med undantag för ett fåtal nyckelfunktioner. Det är med tanke på rådande omständigheter inte möjligt att bedriva affär vare sig här eller på andra marknader utan nu är det bättre att snabbt anpassa sig till rådande läge och samtidigt planera för en återgång", skriver Volvos koncernchef Martin Lundstedt i en kommentar till TT.

"Dessa aktiviteter sker i ett nära samarbete med fackliga parter och andra intressenter i Volvokoncernen", tillägger han.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.