Kyrkorna satsar på digitalt

Nyheter
PUBLICERAD:
Pingstkyrkan i Mariestad sänder nu sina gudstjänster via webb-tv.
Foto: Privat
I coronatider kommer det digitala allt mer till användning. Korskyrkan har börjat testa "konferenssamtal". Mariestads församling och Mariestad Pingst har redan sänt några gudstjänster via internet. Fler ska det bli.

– Vi har tänkt på det tidigare, att ha webb-sändningar av våra gudstjänster. Men nu blev det mer aktuellt, säger föreståndaren för Mariestad Pingst, Magnus Edforss.

Tidigare har kyrkan filmat och visat sina gudstjänster internt på skärmar på kyrktorget och i lekrummet. Sedan två söndagar går nu live-sändningen ut på Facebook och Youtube.

– Första gången var det omkring 40 enheter som var inne permanent och följde sändningen. Senast var det i alla fall över 30 som följde den via Facebook, säger Magnus Edforss.

Tanken är att fortsätta med dessa livesändningar. För det tekniska står församlingsmedlemmar med yrkeskunskap i branschen.

– Vi vill att man ska kunna kommunicera även om man sitter hemma, säger föreståndaren.

Gudstjänsterna är även fortsatt öppna för fysiska besök.

Kreativ krisgrupp

Även Svenska kyrkan i Mariestad har gjort särskilda anpassningar till följd av coronapandemin. Den 12 mars tillsattes en krisledningsgrupp i församlingen, den är i beredskapsläge och arbetar med lokala smittskyddsåtgärder. Prästen Luka Vestergaard ingår i gruppen.

– En åtgärd i vårt arbete är att vi livesänder "Bön i Coronatid". En bön, tanke eller sång via en livesänd gudstjänst kan betyda väldigt för människor som är hemma i en kris som denna, säger prästen.

Coronabönen hålls dagligen, utöver firas det en gudstjänst utan nattvard varje söndag.

– Vi vill sprida Guds ord men inte ett virus, säger Luka Vestergaard och fortsätter:

– I vårt sammanhang, där många människor möts, är smittspridningen svår att överblicka. Samtidigt som vi tar vårt ansvar har krisen gjort oss innovativa. Vi har valt att pausa riskverksamhet men öppnat för andra saker. Vi ställer om, inte in.

För att möta oroliga, sorgsna och bekymrade människor har församlingen även utvecklat möjligheten att nå en präst eller diakon.

Otto Ernvik är pastor i Korskyrkan där anpassningar till coronapandemin testas.
Foto: Michael Gustafsson

Fantasi för församlingen

I Korskyrkan i Mariestad har man börjat testa att genomföra "konferenssamtal".

– De som inte är vana vid datorer kan ringa upp ett nummer för att sedan lyssna på gudstjänsten i sin telefon i realtid, förklarar pastorn Otto Ernvik.

Dessutom har den senaste predikan laddats upp som ljudfil på hemsidan. Pastorn förklarar att Korskyrkan just nu även bygger upp ett nätverk för att kunna ta kontakt med medlemmar som tillhör riskgruppen för att kunna prata och vid behov bistå med hjälp.

– Vi vill vara en kyrka för alla, även de som tillhör olika riskgrupper i dagens coronatider. Det ställer vissa krav på vår fantasi, säger Otto Ernvik.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.