Hoppa till huvudinnehållet

HD prövar inte barnläkarfallet - dom på sju års fängelse gäller

Publicerad:
Den långa rättsprocessen är nu över, sedan Högsta domstolen sagt nej till prövning står fängelsedomen från hovrätten fast mot läkaren.
Den långa rättsprocessen är nu över, sedan Högsta domstolen sagt nej till prövning står fängelsedomen från hovrätten fast mot läkaren. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Högsta domstolen prövar inte fallet med den läkare som dömts för ett stort antal grova sexuella övergrepp mot barn. Därmed står domen från hovrätten på fängelse i sju år fast.

Läkaren, som är hemmahörande i Skaraborg, dömdes våren 2019 av Stockholms tingsrätt till tio års fängelse för bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn huvudsakligen begångna vid läkarundersökningar.

Arbetade i Skövde

Läkaren dömdes också att betala skadestånd till brottsoffren på sammanlagt 3,5 miljoner kronor. Han skulle även utvisas från Sverige på livstid, mannen kommer ursprungligen från ett annan land i Europa.

Brotten hade skett på olika läkarmottagningar i Sverige, bland annat vid sjukhuset i Skövde där mannen arbetade en period, och även via vårdappen Kry. Vid läkarundersökningar undersökte mannen barnens underliv trots att det inte var medicinskt befogat. Han fick även föräldrar att filma barnens underliv i videosamtal via appen.

Sänkt fängelsestraff för sexbrottsdömd barnläkare

Hovrätten ändrade

Men läkaren ville frikännas för samtliga brott utom barnpornografibrottet och överklagade till hovrätten. Han ansåg att alla undersökningar varit medicinskt motiverade och hävdade även att helkroppsundersökningar av barn är vanliga i hans hemland.

Hovrätten dömde honom tidigare i år för grov våldtäkt mot två barn och för grovt sexuellt övergrepp eller andra sexualbrott mot 43 barn. Men hovrätten frikände honom också från åtalen avseende sexualbrott mot barnens föräldrar. Hovrätten sänkte straffet till fängelse i sju år.

Läkare dömd för grova övergrepp mot barn överklagar till HD

HD-nej

Läkaren var missnöjd med domen och överklagade till Högsta domstolen, HD, där han återigen yrkade på en friande dom. Men nu står det klart att HD inte kommer att pröva ärendet, mannen får inget prövningstillstånd.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd", skriver HD i sitt beslut.

Detta innebär att domen från hovrätten på sju års fängelse står fast. Det gör även beslutet om utvisning efter avtjänat straff.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrov våldtäkt mot barnHögsta domstolenSkövdeStockholmStockholms tingsrättSvea hovrätt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.