• måndag
  1 juni
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nöjesprofil vann 20 miljoner på travet

Trav/spel
PUBLICERAD:
Per Ottosson. Arkivbild.
Foto: Jan Fleischmann
19 815 192 kronor.
Den närmast ofattbara summan vann den välkände trav- och nöjesprofilen Per Ottosson på V86 under onsdagskvällen.
– Jag har alltid sagt att jag varit rädd för att vinna för stora pengar och att det skulle kunna förändra för mycket, men idag känns det ganska bra faktiskt, säger 59-åringen.

Törebodabon har ägnat en stor del av sitt liv åt travsporten. Under två årtionde arbetade han på Axevalla travbana som ombudsansvarig och hördes regelbundet lämna travtips i P4 Skaraborg.

Ottosson har varit känd för sin djärva spelstil där han ofta ratat en favoritspelad häst till förmån för en mindre betrodd dito. Något som gett en handfull miljonvinster även sedan tidigare, men ingen som varit i närhet av belönas med lika stora pengar som onsdagskvällens fullträff.

– Rent historiskt har inte V86 varit ett spel för mig som gett några stora vinster. V75 och V64 däremot har jag haft miljonvinster på, men på V86 har jag varit mer sponsor åt andra än vinnare. Visst har jag haft åtta rätt, men det har inte gett några gigantiska summor, säger Per ”Otto” Ottosson.

Under onsdagskvällen var det alltså ändring på den saken och det var ingen slump. I ”Corona-tider” är travsporten en av få branscher som till och med ökat sin omsättning. Eftersom travsporten sker utomhus och ingen närkontakt behöver ske mellan människor har man lyckats fullfölja tävlandet. Något som spelsugna tagit fasta på och som gjort att omsättningarna skjutit i höjden.

– För min del har det gjort att jag lagt ner extra mycket tid på travet när potterna är större än normalt. Jag och min gode vän Kristian Huselius har suttit och analyserat alla omgångar långt in på nätterna och jag har honom att tacka väldigt mycket för den här storvinsten, säger Ottosson och fortsätter:

– Jag spikade en häst från Norge som heter Pantini redan i den första avdelningen och det var helt Kristians förtjänst. Han hade sett de lopp hästen gjort i Norge och lämnade helt klart på Pantini, något som också visade sig stämma.

Omgången igenom studsade sedan det mesta rätt. Superskrällen Hip Hurray Boko som var minimalt spelad och gav 88 gånger pengarna i vinnarodds var streckad på blott tre hästar på systemet som kostade 864 kronor att lämna in.

– Jag hade sju hästar i loppet från början, men behövde banta ner. Jag började stryka undan hästar jag hade klickat i och lät Hip Hurray Boko vara kvar då han stod så bra inne i en så kallad spårtrappa. Det var mycket tur med i bilden där, det får jag erkänna.

Inför avdelningen visste Ottosson att han skulle få åtta rätt. Där hade han nämligen streckat samtliga tolv hästar och nu var bara frågan vad utdelningen skulle bli.

Loppet fick en dramatisk upplösning då det länge såg ut som att favoriten Illena Bonanza skulle vinna, men Ottosson hade turen på sin sida. Först blev hon passerad av Opalis som hade gett 4,5 miljon kronor i utdelning, men när hon plötsligt galopperade stegen före mål gick det vägen för jätteöverraskningen Vera Spiro som kom flygandes längst ut i banan.

– Jag såg loppet ihop med Kristian Huselius. Vi hade telefonkontakt och han låg 50 meter före mig på sin uppkoppling. Han skrek ”det kommer en enprocentare längst ut i banan”. Jag hann knappt uppfatta vad som hände. Huselius sade direkt att ”du är själv, du tar hela potten”. Jag brukar normalt sett leva mig in i det väldigt mycket, men jag satt bara tyst efter målgången. Sedan klickade jag fram spelkupongen och direkt såg jag vinstsumman. Det gick knappt fatta att det var sant, säger Ottosson.

Att vinna en miljon eller två är en sak. Att vinna lite knappt 20 miljoner är något helt annat.

– Det är klart att det här förändrar livet. Jag har inte sparat så mycket till pension och levt rätt mycket för stunden även om jag haft en hyfsad ekonomi. Nu får vi hoppas att jag klarar av att hantera detta, men det borde väl en 59-åring kunna göra, säger Ottosson.

Till vardags ägnar han sig åt att vara general för Töreboda-festivalen. Något han avser att fortsätta göra och som han nu tror blir ännu enklare.

– Det här gynnar bara möjligheten att jag ska kunna fokusera ordentligt på festivalen, det är ett otroligt roligt och stimulerande arbete. När Corona-tiderna är över så blir det säkert att man unnar sig någon resa också. Ja, kanske köper jag mig en travhäst till också, avslutar 20-miljonersvinnaren.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.