Hoppa till huvudinnehållet

Hållbar odling och inredning i hemmet

Publicerad:
Tilda Arvidsson inreder med växter och fynd på loppisar.
Tilda Arvidsson inreder med växter och fynd på loppisar. Foto: Charlotte Ferneman

För att vara miljövänlig odlar Tilda Arvidsson sina egna grönsaker. Den växtfyllda lägenheten har hon inrett med fynd från secondhandaffärer.

– Mitt mål är att vara så självförsörjande som jag kan. Det är viktigt att ta hand om den jorden vi har och när man odlar känns det som om man blir en del av ett kretslopp, säger Tilda.

I vardagsrummet syns gröna växter som slingrar sig runt fönstren. En mängd olika krukor som inte får plats på blombänken har fått flytta ned till golvet eller ställts på egna små bänkar. Tilda berättar att hon odlar så mycket att hon inte har plats för mer.

Växterna väntar på varmare väder så att de kan sättas ut på balkongen.
Växterna väntar på varmare väder så att de kan sättas ut på balkongen. Foto: Charlotte Ferneman

Från landet till lägenheten

Tilda kom i kontakt med odlandet redan i en ung ålder då hennes pappa var bonde. När hon var 18 år fick hon ett eget land att bruka och när hon sedan flyttade till sin lägenhet fortsatte intresset där.

– Jag gillar att odla många olika saker men mest sånt som jag kan äta.

– Att försöka leva så hållbart som möjligt är viktig och ju mer vi kan odla i Sverige på våra balkonger desto mindre bekostar vi miljön, säger Tilda.

Hon vill bli så självförsörjande som möjligt och odlar mer och mer varje år. Hon uppskattar att hon burit upp 300 liter jord till sin lägenhet och har nu börjat lära sig hur hon ska återanvända den. För henne är växterna en viktig del av både hennes inredning och vardag, även om det kan vara svårt att vattna alla plantorna.

– Vissa blir nästan chockade när de ser alla växter, det syns inte så mycket nu men det är värre när det är tomater upp till taket, säger Tilda.

Tilda har gjort egna krukor av återanvända mjölkpaket.
Tilda har gjort egna krukor av återanvända mjölkpaket. Foto: Charlotte Ferneman

Återanvänd det gamla

Förutom växter, blombänkar och krukor har Tilda inrett sin lägenhet med möbler från gångna decennier. I hennes 1960-tals kök står en kökssoffa som för tankarna till det tidiga 1900-talet och i hennes vardagsrum med 1970-tals tema står en gammal, men fungerande, lp-spelare.

– Jag gillar uppenbarligen 70-talet för dess färger och former, säger hon.

– Jag gillar att man får vara kreativ och hitta sin egen stil med inredning och att man också får en chans att tänka på miljön, säger Tilda.
– Jag gillar att man får vara kreativ och hitta sin egen stil med inredning och att man också får en chans att tänka på miljön, säger Tilda. Foto: Charlotte Ferneman

Hon har inrett med nästan bara saker från olika loppisar och secondhandbutiker. Vissa saker är mer moderna än andra men hon försöker att hålla samma stil på allt.

– Det är viktigt att känna att "här ska jag vara" i ett hem och att kunna ge samma känsla till folk man bjuder hem.

Med möbler och dekorationer från secondhandaffärer och loppmarknader har Tilda inrett sin lägenhet.
Med möbler och dekorationer från secondhandaffärer och loppmarknader har Tilda inrett sin lägenhet. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

Hus och hemInredningMariestadMiljöOdlingSecondhand

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.