Hoppa till huvudinnehållet

Solig väntan på odlingssäsongen

Publicerad:
Birgitta och Kenneth Nilsson njuter av våren vid kanten av Tidanån. Potatis, grönkål och morötter ska snart ner i jorden.
Birgitta och Kenneth Nilsson njuter av våren vid kanten av Tidanån. Potatis, grönkål och morötter ska snart ner i jorden. Foto: Charlotte Ferneman

Tomtägarna i koloniområdet Västeräng väntar på den perfekta tiden för att sätta lökar, frön och potatis i jorden. Förberedelserna är i full gång.

– När potatisen ska i jorden kommer alla hit, säger Kenneth Nilsson som tillsammans med frun Birgitta Nilsson har haft en kolonilott nere vid Tidans strand i 20 år.

Västerängs koloniområde, som har funnits sedan 1977, rymmer drygt 100 kolonilotter.

Kenneth och Birgitta bor i lägenhet och är tacksamma över den gröna oas som koloniområdet utgör. I år är de traditionsenliga sommarresorna till Turkiet och Grekland inställda, i stället ska paret stanna på hemmaplan.

– Det är skönt att vara här med, konstaterar de.

I början av maj har jorden värmts upp tillräckligt för att sätta potatisen. Just nu förgror den inomhus. Om några veckor ska Birgitta sätta lök och så morötter och rödbetor. Nytt för i år är grönkål.

– Jag har testat att sätta grönkål inne i en kruka. Den har börjat komma upp nu, säger hon och visar odlingslådan där kålen ska planteras ut.

Kamera i fågelholken

Två tomter bortanför Kenneth och Birgittas kolonilott njuter Marianne och Stig Zetterberg vid solväggen framför sin lilla stuga.

– När det blåser kalla nordanvindar så sitter vi här och har det skönt, säger Stig.

Stig Zetterberg ger växtligheten näring inför säsongen.
Stig Zetterberg ger växtligheten näring inför säsongen. Foto: Charlotte Ferneman

Eftersom växterna nyss har fått näring sprider sig en lukt av koskit över kolonilotten. Inne i stugan skymtar en liten tv som har kopplats samman med en webbkamera. Kameran är placerad inne i trädgårdens fågelholk.

– I år har vi pilfinkar i holken, det vill vi egentligen inte ha, konstaterar Stig och förklarar att pilfinkarna bygger ett tak inuti holken, som döljer aktiviteten för webbkameran.

– Vi ser ingenting förrän ungarna blir stora och river ner taket. Men tidigare har vi suttit och tittat när äggen har kläckts. Då vill man inte gå därifrån.

Pilfinkarna har flyttat in i holken som har en inbyggd webbkamera.
Pilfinkarna har flyttat in i holken som har en inbyggd webbkamera. Foto: Charlotte Ferneman
Tidiga vårblommor piggar upp i rabatten.
Tidiga vårblommor piggar upp i rabatten. Foto: Charlotte Ferneman

Paret närmar sig 90 år och än så länge odlar de både spenat, sallad, dill, persilja och potatis. Men mestadels sitter de på verandan och njuter av solen eller tittar på gräsänder, knipor och storskrakar som rör sig i ån.

– Vi får se om vi kan ha kvar kolonilotten efter den här sommaren, säger Birgitta.

Enligt grannarna, paret Nilsson, har koloniområdet i Mariestad bra rykte bland medlemmar i den svenska Koloniträdgårdsföreningen. Sommartid får området besök av många turister och odlingsentusiaster.

– Vi har varit erkända här i Mariestad som ett av de finaste områdena, säger Kenneth.

Västerängs koloniområde har funnits sedan 1977.
Västerängs koloniområde har funnits sedan 1977. Foto: Charlotte Ferneman
Många av kolonilotterna har en personlig prägel.
Många av kolonilotterna har en personlig prägel. Foto: Charlotte Ferneman
Färgglatt i rabatten.
Färgglatt i rabatten. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

Hus och hemKolonilotterMariestadOdlingTrädgård

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.