Hoppa till huvudinnehållet

Ovisst läge för Oves OBK

Publicerad:
Barfotens camping är en viktig pusselbit för att få verksamheten att gå ihop för Otterbäckens BK. Ove Lindh är fortfarande en stor tillgång för föreningen, men vill gärna trappa ner.
Barfotens camping är en viktig pusselbit för att få verksamheten att gå ihop för Otterbäckens BK. Ove Lindh är fortfarande en stor tillgång för föreningen, men vill gärna trappa ner. Foto: Charlotte Ferneman

Bandysäsongen är över sedan en tid.

Nu är nästa säsong igång för Ove Lindh, som egentligen tänkt kliva av större delen av engagemanget i Otterbäckens BK.

– Att jag kör ett år till som ordförande är inte hela världen, säger klubbens store profil.

Otterbäckens BK är på många sätt synonymt med Ove Lindh.

MT träffade den 74-årige eldsjälen hemma i bostaden ett stenkast från Otterstrand för att stämma av läget inför framtiden i dessa coronatider.

Han har varit ordförande i 40-talet år, men har sällan varit med om en större ovisshet.

– Vi vågar inte investera om vi inte vet vilka intäkter vi har. Ingen vet om vi kan starta upp i höst, säger han.

Med hela sitt liv inom bandysporten har Ove varit med om väldigt mycket.

Han har varit i Ryssland vid 23 tillfällen där han bland annat knutit kontakter med spelare, men även träffat personer som verkade nära presidenten Vladimir Putin.

När naturis blev konstis frodades klubben och även grannklubbarna använde banan. För några år sedan var grusbädden nära att bli beständig på grund av uttjänt maskineri.
När naturis blev konstis frodades klubben och även grannklubbarna använde banan. För några år sedan var grusbädden nära att bli beständig på grund av uttjänt maskineri. Foto: Charlotte Ferneman

OBK:aren har framförallt varit en förkämpe för de mindre klubbarna och har många gånger påtalat hur viktigt det är att hålla klubbarna vid liv för sportens överlevnad. Men lika viktigt är också den centrala punkt klubben har när det gäller att aktivera barn och ungdomar.

– När det tagit emot lite är det skönt att veta att jag kan titta tillbaka på vad man fått vara med om, säger han.

Isbekymmer

Klubben fick sin efterlängtade konstfrusna bandybana 1989 och 1997 blev Otterbäcken utsedd till bästa VM-ort.

Fast den tuffaste matchen skedde för några år sedan.

– Vi fick slåss för nya isaggregat. En onsdagskväll lyckades jag få hit kommunstyrelsen. Till slut gick kommunen i borgen för ett lån på en miljon kronor. Annars hade vi fått bomma igen.

Till slut gick kommunen i borgen för ett lån på en miljon kronor

En annan aspekt är elräkningarna, som uppgår till 700 000 kronor per säsong.

– Vi har 550 000 kronor i driftsbidrag och får dra in resten själv. Jag räknar att det går åt över 900 000 för att dra runt isen.

Ekonomin är i ständig fokus, men klubben arrenderar Barfotens camping i Otterbäcken, har ett billotteri, loppis och drive in-bingo som inkomstkällor.

Coronaviruset ställer emellertid till det. Exempelvis kan man inte göra personliga besök hos folk. Ove Lindh är däremot tacksam för ett en punkt kan bockas av:

– Det gäller att vara ett steg före i ekonomin. Sponsringen till nästa säsong är klar redan klar.

Hemma är alltid bäst för Ove Lindh, som bor bredvid Otterstrand och alltid håller koll på vad som sker på banan.
Hemma är alltid bäst för Ove Lindh, som bor bredvid Otterstrand och alltid håller koll på vad som sker på banan. Foto: Charlotte Ferneman

Gott samarbete

Han uppskattar även Hajstorps SK för det gemensamma samarbete man haft i många år. Förhoppningen var att samla styrkorna till ett stormöte på Norrkvarn utanför Lyrestad, men saker kom emellan och mötet är skjutet på framtiden.

– Vi har en bra styrelse nu som jobbar och tar ansvar. Tanken är att hitta en ersättare i styrelsen och även strukturera upp verksamheten, säger Ove som hoppas bli ersatt vid nästa årsmöte.

Även om seriestarten är i november sprider coronaviruset ovisshet långt bort i tiden. Det är också oklart i vilken serie OBK hamnar, vilket i sin tur kan påverka spelartruppen med tanke på nyförvärv.

Klart är dock att försäsongen på allvar kommer igång i augusti.

Ove Lindh har varit med så länge att han ser ljusglimtar och hopp i pandemis tid.

– Vi ska inte lägga oss ner och dö.

Vid nästa årsmöte hoppas Ove Lindh att han blir ersatt som ordförande.
Vid nästa årsmöte hoppas Ove Lindh att han blir ersatt som ordförande. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

BandyOtterbäckens BKOtterstrand bandybanaOve Lindh

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.