Självutnämnda väktare i Älgarås

Publicerad:
Vem får vistas på skolgården i Älgarås efter mörkrets inbrott? Och vem har rätt att driva bort andra därifrån? Foto: Malin Bring

Föreningen Det fria Sverige erbjuder hjälp åt Älgaråsbor som är rädda för att gå genom byn själva på kvällstid. I förra veckan gjorde föreningen en första insats, sedan två icke-svenskar som befann sig på skolgården uppgavs ha uppträtt märkligt.

"Nästan en slags medborgargarde" kallar lokalpolisområdeschefen föreningens agerande.

– I Älgarås finns tyvärr en och annan utlänning. Ganska mycket utlänningar faktiskt (...) Det här leder ju så klart till otrygghet.

Det säger Daniel Frändelöv, styrelsemedlem i DFS, i ett poddprogram som föreningen sänder på vardagar.

– Det drar runt märkliga personer på stan helt enkelt som beter sig annorlunda, förklarar han vidare, och berättar hur han och fyra andra från föreningen beger sig till skolgården för att kolla upp situationen.

– Man gick in i stridsläge direkt, vi hade sparrat lite så vi var verkligen igång, tillägger han.

Bredvid skolgården

Innan de fem männen ger sig av har de blivit uppringda av en ung kvinna som bor ensam med sina barn alldeles bredvid skolgården.

– Jag hade sett tre män med utländskt utseende lite till och från utanför mitt hus i en hel vecka. De följde efter mig och mina kompisar när vi var ute och skrattade bara när vi sa ifrån. På kvällarna stod de på skolgården och rökte gräs, och en gång såg vi hur de tittade in genom ett av mina fönster, berättar hon för MT.

– Det började bli för mycket. Polisen gjorde inget så till slut ringde jag Svenskarnas Hus.

Märkligt beteende

När gänget från DFS anländer till skolgården hittar de två personer, en tonårig pojke och en något äldre man som säger sig vara pojkens pappa.

– Det är ett väldigt märkligt beteende att hänga på en skolgård sent på kvällarna. Och de ska inte hänga någonstans överhuvudtaget! De ska inte vara här alls så klart, men nu när de är det ska de hålla sig hemma i varje fall, bland sina egna, säger Daniel Frändelöv i podden.

Det blir ingen konfrontation mellan grupperna. En medlem i uttryckningsstyrkan beordrar de två skolgårdshängarna att omedelbart gå därifrån, viket de också gör.

– Vi får se om de håller sig därifrån. Nu har vi i alla fall skickat ut en ganska tydlig signal, konkluderar Daniel Frändelöv.

Daniel Frändelöv, styrelseledamot DFS, har skrivit om de knarkande invandrargängen i Älgarås på facebook.
Daniel Frändelöv, styrelseledamot DFS, har skrivit om de knarkande invandrargängen i Älgarås på facebook. Foto: Malin Bring

Inte lika lätt

Efter det här har den unga kvinnan inte sett till männen, säger hon, och hon är tacksam för den hjälp hon fick.

Hos polisen och kommunen tar man inte lika lätt på det inträffade.

– DFS flyttar fram sina positioner nu, det ser vi gång på gång med sådana här grupperingar när valet börjar närma sig. Vi underrätar SÄPO om alla extremistiska grupperingar oavsett ideologi eller religion, och jag tror inte vi har sett det sista av det här än, säger lokalpolisen Gunnar Åräng.

DFS pratar om "knarkande invandrargäng" i Älgarås. Känner du till några sådana?

– Nej, säger lokalpolisen och skrattar.

– Älgarås har andra problem än några påhittade invandrargäng att oroa sig för.

– De agerar nästan som en form för medborgargarde. Om de ger sig på någon fysiskt ska det förstås polisanmälas, men just i det här tillfället finns knappast något att lagföra, kommenterar lokalpolisområdeschef Jan Hellnevi det inträffade, och tillägger:

– Men så här ska vi inte ha det i Älgarås!

Klart bekymrande

Kommunchefen Per-Ola Arnling Hedberg tycker utvecklingen kring Svenskarnas Hus är klart bekymrande.

– Vi jobbar hela tiden på att vara en motkraft mot de brunsvarta krafter som DFS representerar. Tyvärr är det många invånare som inte sätter sig in i vad föreningen verkligen vill.

Kommunens syn på demokrati och alla människors lika värde är totalt oförenlig med DFS inställning, menar kommunchefen.

– Min uppmaning till alla är att gå in och läsa på föreningens hemsida, eller ta del av den sammanfattning kommunen skrev inför beslutet att inte upplåta kommunal mark till deras utegym. Då tror jag de flesta förstår varför vi inte kan samarbeta med dem.

När MT träffar Daniel Frändelöv i Svenskarnas Hus för en kort intervju, börjar vi med att fråga hur många personer han tycker det krävs för att utgöra ett gäng.

– Det borde räcka med två, kanske tre, men det är svårt att definiera, svarar han.

Frändelöv har inte själv varit i kontakt med något knarkande invandrargäng i Älgarås, men hört från andra att det ska finnas.

– Jag blev förvånad. Jag trodde det var lugnt här, trots asylboendet, säger han.

Artikeltaggar

ÄlgaråsGunnar ÅrengJan HellneviNyheterSverige

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare