Hoppa till huvudinnehållet

Mer pengar krävs för att rädda bron

Publicerad:
Johan Abrahamsson (M) och Ida Ekeroth (S) är överens om att något bör göras åt Marieholmsbron. Foto: Charlotte Ferneman/ARKIV

Stora pengar har redan lagts ut på att få ordning på Marieholmsbron. Nu väntar ytterligare renoveringar och underhåll för i snitt 300 000 kronor per år de närmaste 60 åren.

Stopp för tung trafik ska rädda MarieholmsbronMarieholmsbron ska hålla i 60 år till

Marieholmsbron uppfördes 1916 och genomgick ett större reparationsarbete 1982 då brons balkar förstärktes med sprutbetong. Under 2010-2011 renoverades den för drygt 13 miljoner kronor. Brobalkar förstärkes, en gång- och cykelbana byggdes och tillgängligheten till residenset ökades.

Kort efter arbetet var klart uppstod problem. Efter en garantibesiktning 2016 gjordes några åtgärder. Bland annat justerades en del av stensättningen och i höjd med fängelset byggdes ett övergångsställe som en fartdämpare. Kommunens kostnad för garantijobben blev cirka 350 000 kronor.

Kostnaderna för att fixa till bron så att den håller i 60 år beräknas till totalt drygt 18 miljoner kronor, vilket innebär en kostnad på drygt 300 000 kronor per år, i dagens penningvärde. Om nämnden gått på alternativet att bron ska hålla i 20 år hade kostnaden blivit cirka 138 000 kronor per år.

"Felplacerad pulsåder"

Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande betonar att bron är en pulsåder som är felplacerad.

– Samtidigt som det är en komplex historia med många inblandade kockar. Jag är övertygad om att det här är rätt beslut, men den tunga trafiken måste tas bort. Den är roten till allt ont. Bron är inte konstruerad för tung trafik.

Hade det varit realistiskt att bygga nytt?

– Ja, men är det billigare att leda om den tunga trafiken och behålla bron är det ett mer kostnadseffektivt alternativ.

Fin bro

Oppositionsrådet Ida Ekeroth (S) betonar att bron är fin men beklagar att den kostat mycket pengar genom åren.

– Dessutom har åtgärderna tagit lång tid. Det blir besvärligt när den måste renoveras så ofta.

Vad betyder bron för Mariestad?

– Den är ju en av infarterna till centrum. Residenset är fint och då är det viktigt att även bron är fin.

Artikeltaggar

Ida Ekeroth ClaussonJohan AbrahamssonMarieholmsbronMariestadTrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.