Löfven vill ha coronakommission

Politik | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfven vill tillsätta en coronakommission när krisen är över för att gå igenom vad som fungerade och fallerade.
Foto: Jessica Gow/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) vill tillsätta en kommission som ska gå igenom händelser och beslut under coronakrisen.
Riksdagens partier ska ges inflytande över hur den ska arbeta och vad den ska göra.

Löfven, som har informerat partiledarna i riksdagen om tankarna på en kommission, tänker sig att den ska börja arbeta efter krisen, inte nu.

–När krisen är över, jag betonar: när den är över, har regeringen för avsikt att tillsätta en sådan kommission, säger Löfven till TT.

– Vi måste börja fundera på och dra slutsatser av hur det här har påverkat och vad det är vi behöver förstärka i samhället, säger han.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt välkomnar Stefan Löfvens besked.

– Det är viktigt att dra slutsatser av detta. Det är uppenbart att vi behöver allt från beredskapslager till bättre rustad sjukvård och omsorg, säger han.

Tillsätt nu

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch välkomnar Löfvens besked, men tycker att kommissionen borde tillsättas redan nu.

– Det har ett stort värde att någon kan följa krisen medan den pågår. Det kan vara svårt att få fram information efteråt, säger hon.

Enligt Löfven ska kommissionen gå igenom händelseförloppet, vilka beslut som har fattats av myndigheter och politiker och hur Sveriges förvaltningsmodell fungerar i ett sådant läge.

– Det kräver en särskild kommission.

Direktiv och tidsplan

Men någon arbetsorder eller instruktion för den tänkta kommissionen finns inte ännu.

– Vi måste återkomma om direktiv, vilka som ska sitta i den och tidsplan. Jag kommer också att inhämta synpunkter från riksdagens partier om hur man lägger upp en sådan kommission.

Det går inte att säga något nu om när en kommission bör kunna leverera eftersom krisen först måste vara över, enligt Löfven.

Samla fakta

Han säger att det handlar om att samla in så mycket fakta som möjligt men också att kommissionen ska dra slutsatser om vad som behöver förstärkas, förbättras och ändras i samhället som en följd av det som skett.

Statsvetarprofessorn Bo Rothstein i Göteborg har krävt att en haverikommission tillsätts. Den bör, anser han, gå igenom den svenska förvaltningsmodellen och var ansvaret ligger för att smittan har tagit sig in på äldreboenden och att så många äldre boende har avlidit i sjukdomen.

Lars Larsson/TT

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.