Andersson: Staten täcker extrakostnader

Ekonomi | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery / TT
Finansminister Magdalena Andersson lovar – återigen – att kommuner och regioner ska få full täckning av staten för extrakostnader i vård och omsorg på grund av coronapandemin.
Men än kommer inget besked om ytterligare statsbidrag för nästa år.

– Vi följer utvecklingen väldigt noggrant och vi kommer med besked när vi har lite mer information om hur vi bedömer den ekonomiska utvecklingen för 2021. Där är vi inte än, säger Magdalena Andersson till TT.

Extra generella statsbidrag finns med som en del i arbetet inför höstbudgeten. Men redan i samband med vårbudgeten gav regeringen och samarbetspartierna C och L besked om 12,5 miljarder kronor för 2021 och 2022.

Mer behövs

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) bedömer att det behövs åtta ytterligare miljarder 2021 i generella statsbidrag.

SKR befarar också att kommuner och regioner inte kommer att få full täckning för extraordinära kostnader i vården och omsorgen, eftersom den förordning som reglerar ersättningen talar om att Socialstyrelsen ska prioritera bland ansökningar och att ersättningen kommer i mån av medel. Hittills har tre miljarder kronor satts av.

Men Magdalena Andersson upprepar vad hon sagt flera gånger – det blir full täckning.

– Det är väldigt viktigt att man verkligen hör det beskedet, för annars finns en risk att människor som behöver vård inte får det för att kommuner och regioner är oroliga för att inte få täckning, säger Magdalena Andersson.

Så de har inte fog för sin oro?

– Nej, de har inte fog för sin oro. Och är det så att vi behöver förtydliga förordningstexten är vi naturligtvis beredda att göra det, säger finansministern.

Lyssnar på oppositionen

Flera oppositionspartier har i sina budgetmotioner bedömt att kommuner och regioner behöver större extratillskott i år än i regeringens vårbudget.

Magdalena Andersson räknar med att få frågor om kommunernas utsatta läge i riksdagens finansutskott på tisdag.

– Jag är naturligtvis beredd att lyssna på oppositionen i den här frågan. Att kommuner och regioner behöver ytterligare resurser rådet det verkligen ingen politisk konflikt om, säger hon.

Maria Davidsson / TT

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.