• idag
  9 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Drömläge Mariestad

Insändare
PUBLICERAD:
Kommunen arbetar med att ta fram en detaljplan för att bland annat skapa fler industritomter i en större del av skogen mellan Marieforsleden och Ladukärrs bostadsområde.
Foto: Charlotte Ferneman
För två år sedan köpte jag och min familj ett jättefint hus med drömläge i Mariestad, område Ladukärr. Vi är nöjda och tycker verkligen att vi hittat vårt drömhus med ett fantastiskt läge nära centrum med ändå granne med skogen.

Till min bestörtning läste jag i Mariestads tidningen förra veckan om planerna för del av Ladukärr 2:1. Jag blev alldeles kall. Det kan inte vara sant. Kommunen planerar för, som det står på hemsidan ett område för handel, verksamheter och industri med låg omgivningspåverkan. Varför ska man bygga in Mariestad med industrier. Det måste finnas andra platser för fler industritomter, till exempel området vid Förrådsgatan?

Vår omgivning här uppe kommer påverkas avsevärt. Med låg omgivningspåverkan menar man bullernivån läste jag. Men detaljplanen kommer påverka området på så många andra sätt. När jag tittar på kartan för detaljplan del av Ladukärr 2:1 verkar det som om hela skogen ska skövlas. Det ser ut som om man tänker spara några enstaka träd utmed cykelbanan. För oss kommer bullret från återvinningen påverka, bullret från E20 (när den byggs ut) och sist men inte minst bullret från de industrier som eventuellt etablerar sig på de nya tomterna.

Idag när jag äter frukost sitter jag och tittar ut mot skogen och får känslan av att jag bor ute på landet. Det är tyst och stilla. Man hör fågelkvitter och ser grannar från området som rastar sin hundar. I den skog som är vår granne, finns en mängd aktiviteter för oss boende. En del rastar hundar, barnen leker i skogen, vi kan motionera här, eftersom det finns stigar att gå eller jogga på sommaren kan man hitta svamp, blåbär och lingon. Det finns en liten fotbollsplan där barnen i området kan träffas. Från det som nu är mitt drömläge i Mariestad vill jag inte sitta och titta ut på ett industriområde eller som det stod i tidningen en förvaringsplats för jordmassor.

I villaområdet pågår just nu ett generationsskifte. Ska då Mariestad, den fina sjöstaden få ett villaområde som blir oattraktivt för andra att flytta till. Här finns en mängd villor som inom 5–15 år kommer byta ägare. Förra hösten flyttade en familj från Falköping in som grannar till oss och jag undrar hur de gjort om de vetat om att den här planen låg i pipeline.

Jag hoppas att ni tänker igenom planen för området ytterligare en gång.

Ann-Marie Johansson Ljungvägen 9

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.