Kommunal välkomnar satsning på äldreomsorgen

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Socialminister Lena Hallengren (S) och Kommunals ordförande Tobias Baudin. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kommunals ordförande Tobias Baudin välkomnar den satsning på äldreomsorgen som regeringen presenterade på tisdagen. Han säger att den kan göra att fler får tryggare anställningar.

– Inom äldreomsorgen finns det inga enkla jobb, här handlar det om kunskap och kompetens. Därför tycker vi att regeringens och samarbetspartiernas initiativ är så bra, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande vid en pressträff på onsdagen.

Satsningen på äldreomsorgen som regeringen presenterade under tisdagen kommer att innebära att fler kommer att kunna få en tillsvidareanställning, säger Baudin.

En kraftansträngning

Socialminister Lena Hallengren (S) och Anders Knape, ordförande på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) deltog också vid pressträffen för att kommentera satsningen.

– Utbrottet av covid-19 har i månader prövat vårt samhälle. Välfärdens anställda har gjort en kraftansträngning utan motstycke, men trots det har brister uppdagats, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen presenterade en satsning på äldreomsorgen som svar på detta under tisdagen, men det ska inte enbart ses som en coronaåtgärd, säger hon.

Gemensamma initiativ

Anders Knape, ordförande på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), är glad över det goda samarbetet med Kommunal.

– Vi har tagit gemensamma initiativ där vi sett möjligheter för att stärka äldreomsorgen och att få människor att stanna kvar.

Det ska inte bara vara ett genomgångsjobb, understryker Anders Knape.

– Vi välkomnar det här (regeringens satsning) väldigt mycket.

Och det är inte bara en coronarelaterad insats – förhoppningsvis ska det gälla under tid, säger Knape.

Fast anställning

Ungefär en tredjedel av alla som arbetar inom äldreomsorgen är inte fast anställda.

Utgångspunkten är att man ska kunna få en fast anställning om man genomgår de utbildningar som regeringen nu satsar på, säger Anders Knape.

– Vi ser en stor möjlighet att konvertera mycket av de arbetsuppgifter som timvikarier gör till fasta anställningar, med en adekvat utbildning i botten.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.