Lastbil påkört av tåg – två till sjukhus

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Lastbilen hamnade i diket och två personer som satt i fordonet fördes till sjukhus.
Foto: Charlotte Ferneman
En lätt lastbil har blivit påkörd av ett persontåg. Olyckan inträffade på en obevakad järnvägsövergång mellan Berga och Hasslerör i Mariestads kommun.
– Helt plötsligt kom lastbilen upp på rälsen. Lokföraren både bromsade och tutade, men kollisionen var oundviklig, säger Mattias Skarin på polisen i Mariestad.

Olyckan skedde strax efter klockan nio på måndagsmorgonen. Persontåget hade precis passerat Hasslerör och var på väg mot Mariestads station när kollisionen inträffade.

– Förmodligen såg lokföraren lastbilen så fort tåget passerade kröken efter Hasslerör. Att lastbilen blev upptäckt tidigt kan ha förhindrat en kraftigare smäll. Att få stopp på ett tåg kräver en lång sträcka, säger Mattias Skarin.

Tre personer ska ha suttit i fordonet som hamnade i diket vid sidan av järnvägen. Två personer som satt i lastbilen fördes med ambulans till Skaraborgs sjukhus med okända skador.

Persontåget blev ståendes på rälsen med tydliga krockskador i fronten. Olyckan medförde totalstopp på järnvägssträckan norr om Mariestad och orsakade stora störningar i tågtrafiken.

Även vägtrafiken till och från Torsö påverkades eftersom järnvägsbommarna vid Torsövägen var nedfällda.

– Vid sådana här händelser får man räkna med långa stopp i trafiken, säger Mattias Skarin.

Tåget fick krockskador i fronten och blev ståendes på rälsen mellan Berga och Hasslerör.
Foto: Charlotte Ferneman
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.