Hoppa till huvudinnehållet

Ahlin om pandemin i periferin

Publicerad:
Urban Ahlin, här på svenska ambassadens balkong i centrala Ottawa, berättar om pandemiläget i Kanada.
Urban Ahlin, här på svenska ambassadens balkong i centrala Ottawa, berättar om pandemiläget i Kanada. Foto: Privat

Sveriges ambassadör i Kanada, Urban Ahlin, berättar om skillnader mellan svenska och kanadensiska virusstrategier, om en hockeyfest som kom av sig, om den relativa isoleringen på residenset och erkänner att han skulle ha ruttnat om inte hustrun Jenni funnits vid hans sida.

– Jag hoppas på en svensk sommar och att få äta jordgubbstårta med våra döttrar!

Det är 16 månader sedan Urban Ahlin kom som ambassadör till Ottawa. I en intervju över telefon konstaterar han att jobbet i stort är som han tänkte sig och att han trivs. Möjligen är det mer byråkratiskt och regelstyrt än han anade och så tillägger han:

– Jag hade heller inte räknat med att kanadensiska vintrar skulle vara SÅ kalla.

När detta samtal sker är det måndag 24 maj och Kanada, med en befolkning på drygt 37 miljoner, har 85 000 bekräftade fall av covid-19.

Drygt 6 500 personer har dött som en följd av viruset, de allra flesta i provinserna Quebec och Ontario. Här ligger också storstäder som Toronto, Montreal och Ottawa.

– I början agerade Kanada resolut och stängde det mesta snabbt. Det verkade nästan som om de olika provinsledarna tävlade med varandra, och med premiärministern, om vem som var mest handlingskraftig. Speed beats perfection var ett av uttrycken som användes, säger Urban Ahlin.

Alla dagis och alla skolor stängdes, också köpcentrum, idrottsanläggningar och mycket annat.

– Även nationalparkerna, vilket jag inte riktigt förstår. Att vistas i dem är väl något av det bästa man kan göra? Den stora skillnaden jämfört med Sverige är förstås skolan, där ju Sverige valt att hålla grundskolan öppen.

– Nu när man börjat öppna landet lite försiktigt så säger man Nej Nej, skolbarnen riskerar vi inte livet på, varför alla skolor är fortsatt stängda till i höst, oklart även då när de öppnas igen. Det gäller även universiteten där jag hört att flera i höst enbart kommer att ha on line-kurser.

Hockeyfantasten Ahlin deppar förstås över att NHL-spelet inte funkar nu. Speciellt tråkigt var att en sedan länge planerad svenskkväll, med nya och gamla svenska proffs, i Ottawas arena fick ställas in på grund av pandemin.

– Det var surt eftersom vi hade jobbat stenhårt med evenemanget och efterföljande mottagning på residenset.

Han berättar att det, precis som i Sverige, är smittan på kanadensiska äldreboenden som orsakat de flesta dödsfallen. På ambassaden såg Ahlin till att snabbt dela in teamet i två arbetslag när virusets härjningar startade, ett lag jobbade hemifrån, det andra från ambassaden.

– Denna vecka växlar jag upp till att jobba två dagar på ambassaden, övriga dagar arbetar jag hemma på residenset.

Han vittnar om flera utskottsbesök, statsrådsbesök och annat som fått ställas in under kommande höst. Arbetsbelastningen har minskat på många områden, men ökat på andra.

– Jag har förmedlat kontakter mellan premiärminister Justin Trudeau och Stefan Löfven angående pandemin och mellan utrikesminister Francois Philippe Champagne och Ann Linde gällande nedskjutningen av det ukrainska planet över Iran, där det ju fanns flera kanadensare och svenskar ombord.

I Kanada råder inget tvång att ha munskydd, men Urban berättar att många ändå använder sådana ute på stan. Gränsen till USA är stängd och där släpps enbart nödvändiga transporter igenom.

Kontakter från svenskar i landet har ökat betydligt i dessa coronatider.

– Men ändå är Kanada ett välorganiserat land, det hade nog varit betydligt mer pressande arbetsmässigt för oss om vi hade varit i ett fattigt afrikanskt land.

– Alla svenska ambassader har vad vi kallar Svensklistan, där man som besökare i ett land i förväg via nätet kan lämna uppgifter vem man är och vart man ska resa. Om något händer kan vi snabbt nå dem och säga att det här och det här gäller nu och detta ska ni beakta och så vidare. Normalt har vi ett 50-tal på den listan, under pandemin har den vuxit till cirka 400 personer. Vi mejlar dem om flygresor, försäkringar och annat matnyttigt.

Ambassadören säger att han får många frågor om Sveriges pandemistrategi. Han säger att många missförstått det som att vi inte har förhållningsregler här.

– I Sverige gör vi rekommendationer medan man här och i andra länder har regler, lagar och böter. Men bor man i ett land som tillämpar det senare så inser man också alla gränsdragningsproblem som uppstår i vardagen när folk inte riktigt vet vad som gäller.

– Här i Ottawa stod en 13-åring ensam och lirade lite basket strax utanför en lekpark som polisen spärrat av med gula band. Korgen var precis utanför banden, men vad hjälpte det? Killen fick böta motsvarande 6 000 svenska kronor.

– Jag inbillar mig att man i Sverige har större förståelse för vad Folkhälsomyndigheten håller på med och uppmanar oss till.

Urban Ahlin och hans personal har inte testats för viruset, men ingen har heller känt sig sjuk.

– Jag och Jenni håller oss så isolerade som det går. Det är tur att residenset har en stor trädgård. Vi lever tätare inpå varandra än vad vi någonsin gjort och jag måste säga att det är tur att vi är två här. Hade jag varit ensam på residenset hade jag ruttnat fullständigt.

Han berättar att paret redan missat två planerade hemresor på grund av pandemin. Nu står hoppet till sommaren och att äntligen få umgås, givetvis under social distansering, med släkt och vänner.

Artikeltaggar

KanadaMariestadNyheterUrban Ahlin

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.