Våryra med djur i centrum

Handel
PUBLICERAD:
Gå tipspromenad, gissa vikten på alpackan Jens-Örjan och träffa bönder som kommit till stan. Det är dags för Våryra i Mariestad.
– Kul att vi hittar på något extra i centrumområdet, säger Peter Thim, ordförande i Mitt Mariestad.
Anders Jonsson, Jonas Johansson, Mats Johansson, Evelina Johansson, Maria Johansson, Peter Thim och Jessica Käck Karlsson har alla ett finger med i spelet vid lördagens Våryra.
Foto: Johan Eklöf

Under lördagen genomförs Våryran. Då kommer butikerna ha särskilda erbjudanden samtidigt som aktiviteter hålls på Nya torget med omnejd.

– Med tanke på coronapandemin måste vi vara försiktiga. Men aktiviteterna är konstruerade så att folk kan hålla avstånd till varandra, säger Maria Johansson på Tillväxt Mariestad.

Det är Mariestads friluftsklubb som anordnar tipspromenaden.

– Frågorna är av varierande sort. Men jag kan utlova minst en orienteringsfråga, säger MFK-ledare Jessica Käck Karlsson.

Alpackor på besök

Bönderna Mats Johansson och Anders Jonsson, som tillsammans äger företaget Två bönder, säljer hamburgare av ekologisk närproducerad nötfärs. Dessutom har bönderna sällskap av sina alpackor Jens-Örjan, Prick och Cherinne.

– Djuren är kändisar vid det här laget. Vi hade tänkt att ha en tävling där besökarna får gissa vikten på Jens-Örjan. På rak arm är det inte lätt att veta vad en alpacka väger, säger Anders Jonsson.

Alpackor lär dra blickarna till sig när de intar Mariestads centrum.
Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.