Fler nya fall av covid-19 i Skövde och Västra Götaland

Nyheter
PUBLICERAD:
Fler vårdas för covid-19 på Skaraborgs sjukhus.
Foto: Roland Svensson
Antalet patienter som vårdas för covid-19 på Skaraborgs sjukhus har nått en ny topp med 35 fall, av de patienterna får åtta personer intensivvård.

Enligt folkhälsomyndighetens statistik som publicerades klockan 14,00 den 31 maj fanns totalt 5898 personer som testats positiva för covid-19 i Västra Götaland.

Antalet bekräftade fall ger dock ingen en exakt bild av smittspridningen eftersom provtagning främst görs på personer som behöver sjukhusvård, bor på äldreboenden eller är vårdpersonal och uppvisar symtom på covid-19. Smittskydd Västra Götaland ser att det förekommer smittspridning i samhället i hela Västra Götaland utan undantag.

Den 31 maj fanns totalt 302 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 68 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Fördelningen ser på följande sätt vid regionens olika sjukhus:

NU-sjukvården: 44 personer varav 6 på IVA, Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 155 personer varav 44 på IVA, Sjukhusen i Väster: 21 personer varav 3 på IVA, Skaraborgs sjukhus: 35 personer varav 8 på IVA samt Södra Älvsborgs sjukhus: 46 personer varav 6 på IVA.

Inga avlidna

I landet har den 31 maj totalt 37 542 personer konstaterats positiva för covid-19, vilket betyder 31 nya sjukdomsfall sedan dagen innan, enligt de siffror som folkhälsomyndigheten rapporterar dagligen. För första gången sedan i mitten av mars har inga ny dödsfall rapporterats in. Antalet personer som avlidit under coronapandemin är nu sammanlagt 4 395. Totalt har 2 064 patienter fått intensivvård, varav cirka 75 procent är män.

Flest fall i Skövde

I Skaraborg finns flest fall Skövde med 120 personer som bekräftats smittade av coronaviruset. Det är en fördubbling från förra rapporten för två veckor sedan och kommunen har gått om Lidköping som dock ligger ganska tätt efter med 109 sjukdomsfall.

– Fortfarande är det inte över. Vi får allt mer signaler om att folk börjar att slappna av. Att man inte håller avstånd på köpcentrum, i restauranger och på barer. Men smittspridning pågår fortfarande i alla våra kommuner och det är för tidigt att slappna av, varnade Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare under fredagens presskonferens med Västra Götalandsregionen.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.