Hoppa till huvudinnehållet

"Ring aldrig upp telefonnumret"

Publicerad:
Bluffsamtalen från utlandet sker oftast vid robotar som ringer över hela världen. Foto: isabell Höjman/TT

Har du fått ett överraskande telefonsamtal från utlandet?

Ring absolut inte upp numret igen. Bluffsamtalen har gett flera Mariestadsbor kostsamma telefonräkningar.

Det är inte ovanligt att folk blir uppringda från utlandet, kanske från Somalia med landskoden +252, eller Marocko med landskoden +212.

Någon vill nämligen att du ska ringa upp och därmed tjäna pengar.

Dessa samtal är ofta styrda av telefonrobotar som ringer världen över. Ringer du själv upp numret kommer det ticka in pengar på bedragarna konto, samtidigt som det läggs avgifter på din telefonräkning.

Principen för bluffarna är "Många bäckar små..."

Samtal från Kuba har dykt upp på sistone.
Samtal från Kuba har dykt upp på sistone. Foto: Per Warvlin

Uppringda

I våras fick en äldre Mariestadskvinna på två utlandssamtal från okänd uppringare. Kvinnan, som har svag syn, såg inte på displayen vem som ringde, och ringde förmodligen tillbaka.

En nära anhörig fick sedan se räkningen – och blev rejält överraskad.

– Den låg på 1 500 kronor och gjorde en polisanmälan, berättar Henrik Karlsson, stationsbefäl vid Mariestadspolisen.

Han vittnar om det är vanligt förekommande med märkliga utlandssamtal.

– Jag har flera privatpersoner som varit inne på stationen och vittnat om konstiga utlandssamtal, men de har oftast inte svarat när det ringer. Även jag har blivit uppringd, fortsätter han.

I februari polisanmälde en äldre Mariestadsbo att han blivit blåst på pengar efter att ha fått samtal från Algeriet, som har landskoden +213.

Räkning

Den äldre hade för december förra året fått en betydligt dyrare telefonräkning än vanligt. Personen kontaktade telefonbolaget och fick uppgifter om att han hade fört samtal med någon från Algeriet för över 1 500 kronor.

Mariestadsbon hävdar att han bara hade svarat på samtal från utländska nummer men att ingen gett sig tillkänna.

På något sätt måste Mariestadsbon ha ringt tillbaka. Det är bara genom att ringa man får betala utlandssamtalen. Svara kostar aldrig.

Lurigast är satellitsamtalen.

Satellitsamtal har koden +88. Det kan bli betydligt dyrare att ringa upp ett sådant nummer.

– Då kan man bli av med bra mycket mer pengar per minut, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-bedrägericenter, till Dina Pengar.

Telia, samt de andra operatörerna, har fler gånger gått ut med varningar om utlandssamtalet: "Det kostar ingenting att svara på ett sådant samtal, däremot är det förenat med en kostnad att ringa upp utländska nummer. Ring inte upp nummer från utlandet du inte känner igen."

Sedan förra sommaren kan Telia blockera ungefär 90 procent av samtalet till sina kunder. Blockeringen är framtagen av företagets egna säkerhetsspecialister.

Bluffsamtalen kommer i vågor. Nu senast har det kommit samtal från Kuba till mobiltelefonabonnenter i Skaraborg och andra delar av landet.

Vanligt

Det här med bluffsamtal är ett problem för hela världen.

Man kan skydda sig själv genom tjänster som erbjuder automatisk samtalsblockering och spam-varningar. Det går också att lägga in blockering i sin egen telefon.

Artikeltaggar

Brott & blåljusförsök till bedrägeriPolisenSkaraborg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.