Hoppa till huvudinnehållet

Korslös kyrka komplett igen

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Koret på Enåsa kyrka är återigen prydd av ett kors.
Koret på Enåsa kyrka är återigen prydd av ett kors. Foto: Privat

Enåsa kyrka har återigen ett kors ovanför koret. Sedan 2014 har det gamla varit borta. Nu har en rekonstruktion gjorts och satts på plats igen.

– Jag pratade med Västergötlands museum och de tror att det är originalet från 1780, säger Andreas Lindblad, kyrkogårds- och fastighetschef i Amnehärad-Lyrestads pastorat.

Han pratar om korset som fram till 2014 satt på Enåsa kyrka.

– Det regnade in och då valde man att såga bort det. Så får man egentligen inte göra, säger Lindblad som till en början inte visste om att korset existerade.

Pastoratet hade sökt och fått bidrag beviljat för att byta taket på kyrkan när han hittade korset i vaktmästeriet.

– Jag kontaktade Skara stift och sa att det hade tillkommit en grej, sedan gick allt snabbt.

En firma som kunde rekonstruera korset hittades. Diskussionen kring utförandet togs med byggnadsantikvarie Robin Gullbrandsson på Västergötlands museum i Skara.

– Han har jobbat mycket med kyrkor men ett sådant kors hade han aldrig sett tidigare. De brukar bara vara släta, säger Andreas Lindblad.

Originalet i Enåsa hade en dekoration likt en blomma eller stjärna i mitten. Denna fick även vara med på rekonstruktionen. Dock valde man att endast använda plåt, i stället för en plåtklädd trädkonstruktion.

Nya korset med färg
Nya korset med färg Foto: Privat

Korset betades och målades med svart linoljefärg som matchar de övriga plåtarna på kyrkan. I början av förra veckan kom det tillbaks på taket.

– Enåsa kyrka är stängd. Några kanske tycker att vi är knäppa som håller på med stängda kyrkor men vi har ändå ett ansvar att vårda husen och kyrkorna oavsett, säger kyrkogårds- och fastighetschefen och fortsätter:

– För oss hade det varit enklare att inte sätta upp korset igen. Men börjar man att ta bort bit för bit, då är det snart inget kvar.

Artikeltaggar

Andreas LindbladEnåsaNyheterVästergötlands museum

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.