• idag
  9 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi ska vara rädda om yttrandefriheten

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman
Yttrandefrihet är en av våra grundlagar och den ska vi vara rädda om och vårda väl. Det ska aldrig råda något tvivel om att man i vårt land ska få uttrycka sina åsikter och göra dem hörda. Som kommun anser vi att det är absolut nödvändigt att få in åsikter och yttranden när vi planerar förändringar. Genom att våra medborgare delar med sig av sina åsikter och yttrar sig, får vi en möjlighet att ta till oss de synpunkter som finns.

Lagen om yttrandefrihet innebär också att det inte är tillåtet att källforska (det vill säga att man inte har lov att efterforska vem som lämnat in ett yttrande anonymt eller uttalat sig anonymt). Problemet med anonyma åsikter är att vi har svårt att sätta dessa i ett sammanhang. Idag är var och varannan insändare i tidningen anonym och det blir allt vanligare att personer väljer anonyma insändare i tidningen framför att skicka in ett yttrande till kommunen över till exempel en detaljplan.

Detta gör det svårare för oss som politiker, då vi inte vet om åsikterna kommer från en förening, en rättshaverist som skriver under pseudonym eller en person som har väldigt väl underbyggda argument och välbalanserade åsikter som vi gärna skulle vilja komma i kontakt med för att lyssna vidare på.

Är man anonym i sin åsikt är det också lättare att fara hårt fram med pennan och det blir lättare att både hota och trakassera. Just hot och trakasserier är något vi politiker och kommuner drabbas allt oftare av nu för tiden. Det är en av orsakerna till att vi vanligtvis avstår att från att svara på anonyma insändare.

Som politiker kan man aldrig skriva anonymt. Vi måste alltid stå för vad vi tycker. Men vi berörs också av yttrandefriheten och blir allt oftare påverkade av den i bemärkelsen att bli uthängd och förlöjligad i sociala medier liksom även utsatta för olika former av anonyma hot. Om de olika forum för media som finns idag fortsätter att utvecklas på det sätt vi ser tendenser till idag, där politiker på olika sätt skräms till tystnad så är demokratin i allvarlig fara. Då kommer allt fler välja att avstå från att engagera sig politiskt med risk och rädsla för att bli uthängd, hånad eller till och med hotad.

Därför vädjar vi i majoriteten i Mariestad till våra invånare; fortsätt att höra av er, ge oss era åsikter, och skriv gärna insändare men gör det inte anonymt får då blir det så mycket svårare för oss att ta till oss era åsikter. Vi står upp för yttrandefrihet och värnar om att utveckla Mariestad tillsammans - inte avveckla.

Anette Karlsson (M)

Anders Bredelius (M)

Anders Karlsson (C)

Yvonne Gogolin (M)

Sven Inge Eriksson (KD)

Göte Andersson (M)

Göran Hellström (L)

Rickard Thorell ( M )

Johan Abrahamsson (M)

Ordförandegruppen i Majoriteten

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.