• idag
  9 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hur beter jag mig egentligen?

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

"Mänskligheten är puckad!”

Ni får ursäkta det delvis olämpliga språkbruket i citaten, men de är skrivna i affekt. Citatet ovan kommer från Facebook och är skrivet av en man som jobbar inom den krisande musikbranschen. Mannen reagerar över demonstrationerna i Stockholm och efterlyser ansvar. Ett ansvar att försöka motverka det som står på plakaten ”I can´t breath”, en verklighet för många coronapatienter. Det gör man bäst genom att hålla avstånd, visa hänsyn och se till att inte sjukvården överbelastas.

Då duger det inte att samla 8000 personer för att demonstrera och kasta sten på svenska poliser, som inte har ett dyft med rasism att göra. Det finns tusen andra sätt att visa sitt engagemang.

Samtidigt är det knappast någon som inte upprörs i sitt innersta efter att ha sett bilderna från USA med den svarte mannen som brutalt hålls nere av polisen och till synes kvävs till döds. Det är ett vidrigt övergrepp. Förhoppningsvis kommer den upprördhet som allmänheten visar, leda till ett omfattande arbete med värdegrund inom den amerikanska poliskåren. Omtanke och tolerans motverkar rasism på riktigt, inte mer hat och polarisering.

Men händelsen i USA ursäktar inte att ungdomar i Sverige struntar i regeln om 50 personer i en samling. Det ursäktar inte heller de poliser som kramades och gick ner på knä istället för att sköta sitt jobb och upprätthålla ordningen. En polis är en myndighetsperson och bör hålla sig neutral i samband med tjänsteutövning hur behjärtansvärt ändamålet än må vara.

Sverige före corona skulle förmodligen bara ha satt hjärtan vid bilderna på Facebook och den kramande polisen hade bjudits in till tv-sofforna.

Men så händer något. Allt är helt plötsligt inte svart-vitt. Någon ropar ”Men vänta lite, det där är inte okej. Nu sprider sig smittan snabbt, människor dör i onödan och sjukvårdspersonalen jobbar till bristningsgränsen. Ni gör ju tvärtemot ert budskap. Struntar i människoliv”.

I ovan nämnda facebook-flöde skriver en vän till mannen inom musikbranschen att hon tvättar sönder sina händer och sedan häller handsprit i såren. Det är tufft att hanka sig fram på timvikariat inom vården .

En annan FB-vän delar följande hårda ord från en sjuksköterska: ” Vårens tomhet på gatorna och jobba hemma. För vadå? Jag blir sällan förbannad. Men nu är jag det..... 8000 stolpskott går ut på stan och protesterar över att polisen tar liv. När de själva precis bidragit till detsamma! Sen skriker man polisvåld då polisen med kraft måste mota bort folk som inte förstår vad en avspärrning är.”

Plakatpolitiken är inte lika självklar längre. Det går inte att skrika sig hes och sedan leva ansvarslöst för egen del. Frågan studsar tillbaka - hur beter du dig själv egentligen? Varje individ måste bidra till det gemensamma för att samhället ska gå starkt ur pandemin.

Vi måste alla ställa oss frågan : Hur beter jag mig egentligen?

Det är nu krisen är här. Smittan har närmast exploderat i Töreboda efter två större fester. I Mariestad har flera personer testats positiva för covid 19, äldre personer likväl som ungdomar.

Vi vill inte att någon ska dö i onödan! Vi vill inte att människor ska förlora sina jobb eller slita ut sig inom vården. Vi vill inte att personer över 70 år ska behöva hållas isolerade längre än nödvändigt.

Det är hög tid för alla att ta sitt ansvar både inför studentfester och andra sammankomster.

Det är nu det gäller.

Håll ut och håll i!

Karin Eriksson

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.