"Jag ska skriva en inbjudan"

Publicerad:
Carina Gullberg (S). Foto: Owe E Hermansson

Nu sträcker majoriteten ut handen till oppositionen i förhoppningen om att kommunen ska komma till rätta med det prekära ekonomiska läget.

– Jag ska bjuda in samtliga partier för att diskutera situationen, säger Carina Gullberg (S).

Kommunstyrelsen har nu fattat beslut om att föreslå fullmäktige att anta en reviderad budget för innevarande år. Vård- och omsorgsnämnden får ytterligare 4,6 miljoner kronor. Av den summa kommer 3,8 miljoner kronor från kommunstyrelsen och 0,8 miljoner kronor från tekniska nämnden.

– Det är inget tillfälligt, de här fördelningen kommer att ligga som bas nästa år, säger Carina Gullberg.

Ett förslag som innebär att den ansatta vård- och omsorgsnämnden får bättre förutsättningar men någon besparing, totalt sett, innebär det inte.

C yrkade

– Bo Hagström (C) yrkade i kommunstyrelsen på att vi skulle sitta ner, samtliga partier, för att se om vi kan hitta förändringar som kan innebära reduceringar, säger Carina Gullberg som fick ledamöternas uppdrag att bjuda in partierna.

Gullberg hyser stora förhoppningar.

– Varje förändring som vi kan komma överens om, som innebär en besparing, är ju jättebra, säger hon, osäker på om hon kan slutföra dessa samtal före den 15 juni, då fullmäktige tar den reviderade budgeten.

– Är vi överens om att ha dessa samtal kan vi väl fortsätta även efter detta datum, säger hon.

Oppositionen

Björn Thodenius (M) har länge efterlyst kraftfulla åtgärder. Kommer oppositionen nu att greppa chansen, lägga ambitiösa förslag?

– Ja, våra tidigare yrkanden, att ytterligare besparingar måste ske, har nu hörsammats. Vi har hela tiden varit med på de föreslagna minskningarna av kommunstyrelsens ram och tekniska, men vill dra ned mer. När nu Centerpartiet yrkar på att alla partier ska sätta sig ned och förhandla stöder vi även detta, med tillägget från mig att detta ska ske före kommunfullmäktige den 15 juni.

Vad säger du om centerns initiativ?

– Egentligen är det väl snarare S och C som gått oss tillmötes, vilket vi förstås välkomnar. Sen får vi se vad det leder till. Det de handlar om är ramminskningar. Sen är det verksamheten som måste konkretisera vad som är möjligt, säger Björn Thodenius.

Artikeltaggar

Björn ThodeniusBo HagströmCarina GullbergHovaNyheterPolitik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare