Hoppa till huvudinnehållet

Dömde läkaren åtalas för nytt grovt barnsexbrott

Publicerad:
Läkaren har nyligen dömts till sju års fängelse för grova övergrepp mot barn. Nu åtalas han igen för liknande brottslighet som har skett på sjukhuset i Skövde.
Läkaren har nyligen dömts till sju års fängelse för grova övergrepp mot barn. Nu åtalas han igen för liknande brottslighet som har skett på sjukhuset i Skövde. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den läkare som dömts till sju års fängelse för grova sexuella övergrepp mot över 40 barn åtalas igen. Nu misstänkts han för grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp på en sjuårig flicka på sjukhuset i Skövde.

Läkaren, som varit hemmahörande i Skaraborg, dömdes våren 2019 av Stockholms tingsrätt till tio års fängelse för grova sexövergrepp mot nästan 50 barn, brotten hade begåtts huvudsakligen vid läkarundersökningar. Han skulle även utvisas från Sverige på livstid, mannen kommer ursprungligen från ett annan land i Europa. Brotten hade skett på olika läkarmottagningar i Sverige, bland annat vid sjukhuset i Skövde, och även via vårdappen Kry.

Straffet sänktes

Hovrätten dömde honom för brott mot 43 barn och sänkte straffet till sju års fängelse. Han överklagade även till Högsta domstolen, HD, men i april meddelade HD att han inte fick något prövningstillstånd. Därmed stod domen från hovrätten om sju års fängelse fast och det var dags för mannen att avtjäna sitt straff.

Åtalas igen

Läkare dömd för grova övergrepp mot barn överklagar till HD

Men på måndagen kom ett nytt åtal mot mannen, det väcktes vid Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Han misstänks ha utsatt en sjuårig flicka för grova övergrepp när hon med sina föräldrar kom till sjukhuset i Skövde för vård.

Han åtalas misstänkt för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn, brotten ska ha skett 2016 och kunde därmed ha ingått i den mycket omfattade åtalet som väcktes mot mannen. Men det flickan utsatts för kom fram långt senare när flickan på andra sätt var i kontakt med vården.

Förnekar brott

Mannen har i förhör förnekat de båda brotten han nu åtalas för.

Av stämningsansökan framgår också att Kriminalvården önskar en skyndsam handläggning av målet eftersom de har det pågående ärendet om att mannen ska avtjäna det redan utdömda fängelsestraffet.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrov våldtäkt mot barnHögsta domstolenSkövdeStockholmStockholms tingsrätt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.