Misstanke om vårdslöshet i trafik

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Förra året var nästan hälften, 45 procent, av de tunga fordonen på svenska vägar överlastade. Det gäller också att ha säkrat lasten.
Foto: Jan Fleischmann
Den 5 juni höll trafikpolisen en kontroll vid Torsö-korset i anslutning till E20. En lastbil med släp stoppades och kontrollerades. Det visade sig att lasten var drygt 25, 5 ton aluminiumstänger som inte var godkänt lastsäkrat.

Vid en kraftig inbromsning kunde detta ha inneburit en stor fara för medtrafikanterna. Chauffören, en man från Kvänum, misstänks för vårdslöshet i trafik.

Ett stort problem har varit överlastning.

Det blir allt vanligt.

Förra året var nästan hälften, 45 procent, av de tunga fordonen på svenska vägar överlastade enligt Trafikverket. Det är en drastisk ökning jämfört med fem år tidigare, då samma siffra låg på 23 procent.

Och överlastade fordon kan få allvarliga konsekvenser – på flera sätt.

– Ett överlastat fordon kan innebära att man får en sämre stabilitet och en något sämre trafiksäkerhet. Det kan leda till fler olyckor, säger Lennart Kalander, avdelningschef på avdelningen för nationell planering på Trafikverket till TT.