Hoppa till huvudinnehållet

Museet gasar för fullt i sommar

Publicerad:
Museet ligger i Eds centrum, i en stor källare under butiken Willys. Det är öppet varje dag, även helger fram till och med augusti.
Museet ligger i Eds centrum, i en stor källare under butiken Willys. Det är öppet varje dag, även helger fram till och med augusti. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Det är båtmotorer på rad, gamla radioapparater, motorsågar i massor, symaskiner och bilmusikspelare – men framförallt rum efter rum med hundratals motorcyklar i alla varianter från 1900-talets början. Mc-folk och retrofantaster har med andra ord ett givet besöksmål i sommar: MC- och Motormuseet i Ed.

Den som är intresserad av äldre motorsågsmodeller har kommit rätt.
Den som är intresserad av äldre motorsågsmodeller har kommit rätt. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Föreståndaren Marianne Alfsen visar gärna runt.

– Jag är inget proffs men har lite av mina favoriter, till exempel finns ett hemmabygge med tvättmaskins- och helikopterdelar. Annars vill alla ta bilder på "Indian", det är kanske den mest värdefulla vi har.

Det finns även en del leksaker på temat fordon att se på museet.
Det finns även en del leksaker på temat fordon att se på museet. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Turist-info

Efter att ha tvingats vara stängt under våren är museet öppet igen i sommar. Det betyder även att kommunens så kallade info-point åter blir tillgänglig för turister och andra besökare. Bakom beslutet att öppna ligger myndigheternas rekommendationer för hur många man kan samlas och att hålla distans.

En av medlemmarna bakom museet har själv gjort nyckelhållare med loggor från en mängd olika motorcyklar.
En av medlemmarna bakom museet har själv gjort nyckelhållare med loggor från en mängd olika motorcyklar. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Alla dagar

– Det är så stort här, vilket är käckt eftersom man kan gå runt med bra avstånd utan något som helst problem, säger Marianne Alfsen och fortsätter, alltså ett perfekt stopp för alla mc-älskare och andra som gillar fina gamla grejer.

Museet ägs och drivs av den lokala mc-föreningen Club MCV Bohus-Dal och motorcyklarna är även ägda av medlemmarna själva. Det är medlemmarna som renoverat motorcyklarna, varav de flesta är helt i bruksskick och körklara.
Museet ägs och drivs av den lokala mc-föreningen Club MCV Bohus-Dal och motorcyklarna är även ägda av medlemmarna själva. Det är medlemmarna som renoverat motorcyklarna, varav de flesta är helt i bruksskick och körklara. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen
Musiknostalgi har också sin plats på museet som har hylla efter hylla med gamla radioapparater.
Musiknostalgi har också sin plats på museet som har hylla efter hylla med gamla radioapparater. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Artikeltaggar

EdMotorMotorcyklarMuseumNyheterSommar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.