• idag
  9 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fortsätt skriva, även anonymt

Debatt
PUBLICERAD:
Elever har tidningsläsning på schemat.
Foto: Roland Svensson
Svar på debattartikeln från ordförandegruppen i majoriteten 4 juni

Vi vill börja med att säga att Vänsterpartiet Mariestad tar kraftigt avstånd från majoritetens uppmaning till våra invånare att sluta skriva anonyma insändare. Vi tycker inte att vi politiker ska försöka påverka folk i om de ska välja att vara anonyma eller publika när de säger sin mening i den offentliga debatten. Den som känner sig mest bekväm med att skriva anonymt ska självklart göra det, utan att skämmas för det. Det känns obehagligt att majoriteten i sin debattartikel klumpar ihop anonyma insändare med olagligheter som hot och trakasserier. En person som väljer att vara anonym ska inte behöva känna att hen i och med det kanske gör något fel eller olagligt. Vi tar självklart avstånd från hot och trakasserier, men vi ser inte någon automatisk koppling mellan dessa saker och anonyma insändare i tidningen. Majoriteten får gärna utveckla hur de menar där.

Om majoriteten tycker att det är ett problem med anonyma insändare, så är det väl lämpligt att ställa sig frågan varför så många väljer att vara anonyma. Vad beror det på att Mariestadsborna inte känner sig trygga med att skriva ut sina namn? Har det att göra med hur vi politiker uttrycker oss? Är de rädda att bli påhoppade för sina åsikter? Det kan vara en rätt hård ton på insändarsidan från politikers sida. Det var inte länge sen en politiker kom med så långtgående personangrepp i ett insändarsvar där, att Pressens Opinionsnämnd kritiserade Mariestadstidningen för att de publicerade det. Är det konstigt då att folk drar sig för att skriva ut sina namn?

Det är också så att många av våra invånare är anställda av kommunen. Det kan självklart vara så att de inte känner sig bekväma i att publikt föra fram vad som kan uppfattas som kritik mot sin arbetsgivare. Kanske de är rädda att bli av med sitt jobb. Oavsett om de har fog för den känslan, vilket vi verkligen hoppas att de inte har, så måste vi respektera att känslan kan finnas där. Alternativet till att skriva anonymt är då kanske att de inte uttrycker sin åsikt alls. Där vill vi inte hamna, och inte majoriteten heller, vad vi kan utläsa ur deras text.

Slutligen så måste vi som är politiker komma ihåg att även om vi själva är vana att höras och synas utan att det gör oss så mycket, så är det inte så för alla. För den ovane debattören kan den anonyma insändaren vara ett första steg mot att våga skriva icke-anonymt nästa gång.

Så fortsätt gärna att skriva anonyma insändare, kära Mariestadsbor! Vi i Vänsterpartiet ser möjligheten för våra invånare att delta anonymt på Mariestadstidningens insändarsida som en grundpelare i vårt demokratiska Mariestad. Och vi tycker att åsikter ska bedömas utifrån sitt innehåll, inte utifrån vem som framfört dem.

Britta Wänström

Jane Rosenlind

Pia Stenbeck

Staffan Haukland

För Vänsterpartiet Mariestad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.