Hoppa till huvudinnehållet

Skyddad natur värt ett besök

Publicerad:

Det finns ett stort antal naturreservat i Mariestads kommun som är väl värda en utflykt, vare sig du är turist eller semestrar på hemmaplan. En del av reservaten är öar som bara går att ta sig till med egen båt, men de flesta är mer lättillgängliga.

Djurö Nationalparken

Djurö består av 35 öar i Vänerns skärgård och omfattar 2400 hektar. Öarna har varit obebodda sedan tidigt 1500-tal. I dag finns ingen bofast befolkning på Djurö, men många väljer att besöka öarna under sommarmånaderna. Området har ett rikt djur- och fågelliv vilket gör att vissa delar av skärgården är skyddat som fågelskyddsområde och förbjudet att beträda 1 april till 21 juli. Under sommaren går enstaka båtturer till Djurö, men det går även att ta sig dit med taxibåt.

Djurö är en populär ö bland båtägare.
Djurö är en populär ö bland båtägare. Foto: Charlotte Ferneman

Brommö

Den bilfria ön Brommö är ett välbesökt utflyktsmål. På öns nordvästra spets finns de största flygsandsdynorna inom hela Vänerområdet. Ön är känd för sin speciella natur som bjuder på jättegrytor, flygsandfält, klippor och rullsten. Det går att ta sig till ön via färja från Laxhall (Torsö). Cykeluthyrning finns vid färjeläget.

Logården

Norr om Odensåkers kyrka ligger Logården, ett 89 hektar stort naturreservat. Logården är känt för sin natur som kännetecknas av åker- och hagmarker, lövskogar och ålderdomliga odlingsrösen. En fornlämning, Odens grav, ligger inom området.

Sjön Östen

I nära anslutning till Logården ligger sjön Östen, ett reservat som omfattar 1423 hektar. Sjöområdet har ett rikt fågelliv med två fågeltorn. På våren, när isen smälter, besöks sjön av sångare. Men flera mindre fågelarter som rödbena, småfläckig sumphöna och gräshoppssångare har också setts vid sjön.

Klosterängen

Enligt sägen var Klosterängen på Lugnåsberget den ursprungliga platsen för klostret som senare placerades i Varnhem. Klostret ska ha byggts runt 1100-talet. Mitt i Klosterängen ligger Klosterkällan som bjuder på många myter. I området växer i dag lövskog och där finns en rik flora med blommor och örter.

Onsö

Öns reservat, som omfattar 813 hektar, bjuder på en natur med stor variation med en dominerande barrskog. Men det finns också områden med blandskog och på den södra delen växer lövskog. Ek och hasselskogen bidrar till en rik lundflora.

Sandviken

Ett centralt reservat som ligger fyra kilometer väster om Mariestads centrum och sträcker sig över 45 hektar. Området består till stor del av sand med både flysanddyner och strandvallar, vilket lockar många badsugna besökare. I reservatet finns spårcentral, vandringsled och hundbadplats.

Kalvö skärgård

Det här skärgårdsområdet omfattar 2162 hektar och ligger norr om Torsö. Öarna är långa och består mestadels av kala hällmarker. Skogen domineras av mager tallskog som formats av det utsatta vindläget.

Hästhagen

Vid Sundsmarken, på väg ut mot Torsö ligger Hästhagen. Reservatet sträcker sig över 30 hektar och består delvis av igenvuxna hagar med en markerad bergrygg i mitten. Grönstenen i berget gör att floran är ovanligt rik. Här finns växter som sippor, nunneört, tandrot, vårärt och trollduva.

Gamla Ekudden

Ekudden, som omfattar 26 hektar och ligger ett stenkast från Mariestads hamn, är en udde i Vänern. Där fanns under 1700- och 1800-talet ett tegelbruk, rester av byggnaden syns fortfarande. Tegelängen, som ligger i reservatet, är ett populärt tillhåll för ornitologer då många häckande och flyttande vadare gärna befinner sig här. Av de 28 arter vadare som häckar i Sverige har 20 setts vid Tegelängen.

I Ekuddens naturreservat kryllar det av mäktiga, gamla ekar. Sommartid betar kor i reservatet.
I Ekuddens naturreservat kryllar det av mäktiga, gamla ekar. Sommartid betar kor i reservatet. Foto: Charlotte Ferneman

Furnäsudde domänreservat

Furnäsudde utgör tre hektar och ligger en dryg mil nord-nordost om Mariestad. Reservatet är en del av Östersundets östra strand. Här finns gammal tallskog med högväxta och vindpräglade träd. De flesta tallarna är mellan 200 och 250 år.

Karsmossen

Öster om Vänern, på gränsen mellan Mariestad och Gullspångs kommun ligger Karsmossens naturreservat med närmare 200 hektar barrskog. Området domineras av skogs- och myrmark. Blandningen mellan barr och myr bildar ett vildmarksområde med ett rikt djurliv. Terrängen är ganska svåråtkomlig och saknar både parkering och markerade leder.

Vristulven

Vristulven är en skogssjö två mil söder om Mariestad. Reservatet finns vid sjöns norra och västra delar och inkluderar skogs- och våtmarker. Sjön, med sina många öar, skär och vikar, används flitigt till friluftsliv. Både på öarna och intill sjön finns gammelskogar med gran och tall. Domänreservatet Lindberg, med sin orörda barrskog, ingår numera i samma reservat. Beroende på årstid kommer besökare till området för att bada, paddla, åka skridskor, plocka bär och svamp samt jaga.

Vristulven erbjuder bra möjligheter till bad och paddling.
Vristulven erbjuder bra möjligheter till bad och paddling. Foto: Charlotte Ferneman

Surö bokskog

Bokskogen ska ha planterats kring 1700-talet, vilket gör att några av bokarna är runt 300 år gamla. Reservatet ligger ett par kilometer söder om Sjötorp, vid Vänern. I skogen har det hittats över 300 olika svampsorter. Skogen är ett tacksamt utflyktsmål för äventyrslystna barnfamiljer. Det finns två kortare promenadslingor samt en vik med sandbotten för de badsugna.

Artikeltaggar

BrommöDjur och naturDjuröMariestads kommunNaturreservatSommarTorsöVandring

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.