Känn pulsen i Mariestads hamn

Mera
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Folkligt och festligt brukar det vara i Mariestads hamn under sommaren.
Foto: Charlotte Ferneman, Charlotte Ferneman/ARKIV
Hemester i Mariestad?
Varför inte börja i hamnen?
– En pulsåder i centrum, säger turismutvecklare Anna Söderman.

Hamnen har snyggats till undan för undan. Inför årets säsong har de gistna och slitna bryggorna vid inre gästhamnen bytts ut, och ersatts med fräscha och mer ändamålsenliga konstruktioner.

Vid hamnbodarna, där det förutom att träffas och ha trevligt går att fika, käka glass eller ta en bit mat, brukar det vara liv och rörelse. I samma område finns dessutom restauranger och kiosker.

– Vi räknar med att båtarna M/S Marianne, Wilhelm Tham och den snabbgående båten Saruman kommer att göra turer i sommar, säger Anna Söderman.

Fler platser

Dessutom har antalet ställplatser för husbilar utökats med några platser i yttre hamnen. Där finns även en ny serviceanläggning, inklusive en tömningsstation.

I hamnområdet finns det dessutom möjlighet att spela beachvolleyboll, padeltennis eller ta en runda äventyrsgolf. I området finns det även två utegym, ett vid entrén till Karlsholme. Det andra ligger vid beachvolleyplanerna.

Bostadshus i närheten av gästhamnen. Hamnområdet innehåller en intressant mix.
Foto: Charlotte Ferneman/ARKIV

Den som bara vill strosa runt har fina möjligheter. Piren på den östra sidan, liksom den på den västra sidan, har rustats upp och blivit promenadstråk.

Ändring

Anna Söderman väntar ett stort besöksantal i hamnen i år, även om antalet turister från exempelvis Norge, Danmark och Tyskland inte kommer att vara på alls samma nivå som tidigare.

– Vi tror att vi får fler lokala besökare, att folk från Skaraborg letar sig hit.

Vad betyder hamnen ur turistsynpunkt?

– Oerhört mycket. Det är få städer som har en gästhamn mitt i centrum, framförallt inte runt Vänern. Den lockar både båt- och husbilsbesökare, vilket gör att det blir en härlig blandning med Mariestadsborna. Det ger en fin puls i staden.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.