Utkastarna höjde stämningen i kristider

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Utkastarna samlades utanför avspärrningarna för att hylla sina vänner.
Foto: Charlotte Ferneman
Det tutas och tjoas inte lika mycket som en vanlig studentdag i Mariestad. Utkastarna är färre på grund av corona-krisen och de som har valt att fortsätta traditionen har anpassat sin dag efter situationen.

Utkastarna, som i vanliga fall hissar studenter i luften på Karlsholme, hade i år samlats utanför avspärrningarna vid Vadsbogymnasiets huvudentré. Därifrån gjorde de vad de kunde för att hylla studenterna på avstånd med sång, visselpipor och hurrarop.

– Vi gör det för 01:orna! säger utkastaren Portia Roos.

Trots virustider fanns utkastarna på plats när studenterna sprang ut.
Foto: Charlotte Ferneman
Utkastarna var lika glada som vanligt.
Foto: Charlotte Ferneman

Hon och hennes röda gäng berättar att de ska besöka studentmottagningar senare. Men det blir inga spontana besök, utan de har kollat att de är välkomna.

– Vi ska ha handskar när vi tar i något, för att visa respekt för studenterna vi är hos, säger Tindra Högberg.

Ett gäng utkastare från årskurs två på samhällsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet har tappat räkningen på antal medlemmar i gruppen. "För många", konstaterar någon. De har ljuslila tights och strumpeband.

– Det är ganska inne och inte så många som har haft den färgen tidigare, säger Agnes Hallberg.

Även det lila gänget har kollat om, och när, de får komma till olika mottagningar. På kvällen väntar ytterligare festligheter.

– Men vi ska inte vara fler än 50! poängterar en av dem.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.