Hoppa till huvudinnehållet

Upplev närområdets pärlor till fots

Publicerad:

I Mariestads kommun finns gott om vackra vandringsstråk. Många med närhet till Vänern. Vi har samlat fyra populära leder: vacker bokskog i Surö, badvänlig vandring på Torsö, Stenhuggarstigen på Lugnåsberget samt Biosfärleden som går hela vägen från Mariestad till Lidköping.

Sjötorp och Surö bokskog

Strax söder om Sjötorp ligger naturreservatet Surö – en trolsk bokskog där de äldsta träden är drygt 300 år gamla. Surö ligger vid Vänerns strand och från parkeringen på fastlandet tar man sig via en spång ut till ön. Det unika med Surö är dess fina bokskog och blandskog med asp, alm, björk, ek och lindar.

Bokskogen sägs ha planterats under 1700-talet. En promenad på Surö bjuder också på rik växtlighet, exempelvis blåsippa och tandrot, samt ett rikt fågelliv. Även svampfloran är väl utbredd; över 300 olika svampsorter finns här. På öns västra sida finns en liten vik med sandbotten – perfekt för att svalkande dopp.

För den som utgår från Sjötorp går en vandringsled till fyrområdet Harnäs och Surö bokskog. Hela vandringen är 9,6 kilometer lång med lättvandrad terräng, markerade stigar och största delen av vandringen går utmed Vänern.

Naturreservatet Surö bokskog bjuder på en fin vandring.
Naturreservatet Surö bokskog bjuder på en fin vandring. Foto: Charlotte Ferneman

Bad- och vandringsmöjligheter på Torsö

Laxhall - Sandbäcken cirka 10 kilometer

För den som vill vandra på Torsö, Vänern största ö som nås via Torsöbron cirka 15 kilometer från Mariestad, finns en vandringsled som startar vid Laxhall på öns vänstra sida.

Från Laxhall är det fyra kilometer till Hattarevik, där finns en fin badplats med klippor och sandstrand. Längs stigen i den kuperade terrängen finns klippor att bada ifrån.

Från Hattarevik kan man vandra genom storskog tillbaka till Laxhall (fem kilometer), alternativt fortsätta mot Skräddaretorp och Sandbäckens hembygdsgård (fem kilometer). Skräddaretorp bjuder på långgrund sandstrand och vid Sandbäcken finns en tre kilometer lång promenadslinga samt en sagostig för minstingarna. Där finns även en äkta Torsösnipa och Getaryggen med storslagen utsikt över Vänern.

Sandvik – Laxhall – Hattarevik

Från badplatsen Sandvik på norra Fågelö finns fyra olika vandringsleder att välja bland. Sträckorna är 3, 8, 11 respektive 25 kilometer.

På Torsö finns flera vandringsleder att välja bland.
På Torsö finns flera vandringsleder att välja bland. Foto: Charlotte Ferneman

Biosfärleden

Biosfärleden finns i form av cykelled (65 kilometer från Mariestad till Lidköping) och vandringsled (136 kilometer från Mariestad till Läckö utanför Lidköping). Här skriver vi om vandringsleden, främst vad som finns att upptäcka på den första etappen mellan Mariestad och Lugnås.

Vägen går genom Ekuddens och Sandvikens naturreservat inne i Mariestad. Reservaten kantas av Vänerns strand och erbjuder stränder och bryggor för den badsugna. I Ekuddens naturreservat kan du träffa på betande kor och mängder av fågelarter i Tegelängens våtmark.

På vägen mot vackra Lugnåsberget passeras plantskolan Lisas trädgård som har öppet ett par dagar i veckan. I trädgården går det bra att äta medtaget fika.

Därefter går vandringen genom det lilla samhället Karleby. Från hembygdsgården finns en 2,5 kilometer lång kulturstig som invigdes 2015.

När du når fram till Lugnåsberget kan du fortsätta vandringen längs Biosfärleden, eller promenera Stenhuggarstigen som går att läsa om här nedanför.

Naturreservatet Ekudden, ett stenkast från gästhamnen i Mariestad.
Naturreservatet Ekudden, ett stenkast från gästhamnen i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman
Biosfärleden passerar genom mysiga Karleby, på väg till Lugnåsberget.
Biosfärleden passerar genom mysiga Karleby, på väg till Lugnåsberget. Foto: Charlotte Ferneman

Stenhuggarstigen

Stenhuggarstigen är en sex kilometer lång natur- och kulturvandring på Lugnåsberget. Platåberget hyvlades av rejält under den senaste istiden och är därför ganska lättvandrat.

En grupp cisterciensermunkar från Alvastra kloster bosatte sig på Lugnåsberget innan de runt år 1150 flyttade vidare till Varnhem. Man tror att det var munkarna som började tillverka kvarnstenar i trakten, en verksamhet som många på Lugnåsberget har försörjt sig på sedan dess. Längs Stenhuggarstigen finns mängder av mossbeklädda kvarnstenar som lämnades kvar i skogen när verksamheten lades ner i början av 1900-talet.

Missa inte att besöka Qvarnstensgruvan, som du kan läsa mer om på sidan XX.

Lugnåsberget är extra vackert på sommaren.
Lugnåsberget är extra vackert på sommaren. Foto: Charlotte Ferneman
Vandra genom Mariestads historia

Artikeltaggar

Djur och naturLugnåsMariestadSjötorpSommarTorsöVandring

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.