• idag
  9 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Du måste våga lyfta blicken

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman
Hej pappa Stefan, tack för ditt svar på mitt debattinlägg den 8 juni! Ditt anslag tyder på humor och kanske på estetiskt sinne.

Tyvärr är dina frågor inte retoriska, ty de saknar givna svar. Vad jag läser är istället eget tyckande och killgissande bortom forskning och beprövad erfarenhet. Och jag blir bara mer övertygad om att det behövs ett estetiskt program i Mariestad.

Det du uttrycker är precis det jag varnar för och tycker är ett hot mot mångfald. Din text gör det ännu tydligare att det råder en norm som gör att ungdomar inte vågar/vill välja en estetisk väg. Ditt tyckande utgår från din normativa verklighet där du inte nänns lyfta blicken och titta utifrån ett icke-normativt perspektiv.

Du utgår från att alla tycker och tänker som du. Som vuxen och vårdnadshavare cementerar du, med din text, den likriktning som redan råder i vårt samhälle. Alltså extraviktigt att skolan visar och lyfter att det finns fler perspektiv som är ok, inte endast det barn och ungdomar får med sig hemifrån. Det handlar inte om att ”tvinga” elever till ett gymnasieprogram – det handlar om något mycket större! Bland annat att alla ska få vara den de är utan att bli hånade och behöva försvara sina val.

Sen håller jag med dig om att mitt inlägg var lite långt. Det handlade om flera fel begångna vid Vadsbogymnasiet, vilket kanske gjorde det svårläst.

Stefan "S:et" Skärlund, programansvarig/teaterlärare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.