Hoppa till huvudinnehållet

Turismutvecklarens finaste pärlor

Publicerad:
Sebastian Eklund
sebastian.eklund@mariestadstidningen.se
Anna Söderman, turismutvecklare i Mariestads kommun, ger sina tips på en fantastisk sommar i sjöstaden.
Anna Söderman, turismutvecklare i Mariestads kommun, ger sina tips på en fantastisk sommar i sjöstaden. Foto: Charlotte Ferneman

Anna Söderman, turismutvecklare i Mariestads kommun, ger sina tips på en fantastisk sommar i sjöstaden.

Vad får man inte missa som turist?

– Det finns mycket att göra i kommunen men jag brukar tipsa om att gå en tur i gamla stan eller att se vår gästhamn. Om det är torgdag ska man passa på och se vår torghandel.

Bästa badplatsen?

– Om man vill göra en dagsutflykt så är badplatserna på Brommö fantastiska. På liten närmre håll finns Ekudden som har en bra blandning mellan en fin badplats, stora gröna ytor och klipphällar.

Residenset och Vadsbo museum ligger på vid Tidans utlopp i Vänern.
Residenset och Vadsbo museum ligger på vid Tidans utlopp i Vänern. Foto: Charlotte Ferneman

Vad kan man göra på en regnig dag?

– När det regnar kan man spendera dagen på Vadsbomuseum eller på kanal och sjöfarts museet i Sjötorp. Man kan även gå i kvarnstensgruvan så man får tak över huvudet.

Bästa vandringsleden?

– De två nya vandringsleder på Torsö som går längst med strandkanten, de tycker jag är värda att gå i sommar. Lederna går mellan Laxhall och Skräddaretorp och mellan Sandvik och Hattarevik.

Minikanalen vid Norrkvarn
Minikanalen vid Norrkvarn Foto: Markus Jacobsson

För barnen?

– Det finns flera trevliga minigolfbanor runt om i staden, den på Bäcken har banor som är utformade efter Mariestads sevärdigheter. I Norrkvarn bredvid Göta kanal finns en minikanal som är kul för de små. Där kan de leka med båtar och se hur kanalen fungerar.

För de äldre?

– För de äldre brukar en husbilssemester vara vanlig. Det finns även en bra cykel och vandringsled längst Göta kanal.

Brommöfärjan går mellan Torsö och Brommö.
Brommöfärjan går mellan Torsö och Brommö. Foto: Tomas Höglund

Vackraste naturupplevelse?

– På en fin sommardag tycker jag att man borde åka ut med en båt och upptäcka vårt skärgårdsliv. På Brommö finns det cykel och vandringsleder som tar en runt i naturen.

Smultronställe?

– Mariestad är fantastiskt på många sätt och det finns ett stort utbud på både natur och kultur. Det är svårt att välja ett favoritställe för det finns så mycket att så och uppleva. Det jag gillar bäst är närheten till allt.

Artikeltaggar

Anna SödermanBrommöMariestadMariestads kommunMeraSjötorpSommarTorsö

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.