Stipendiet kommer Hilda väl till pass

Publicerad:
18-åriga valthornist Hilda Melin tilldelades Rotarys ungdomskulturstipendium. Foto: Birthe Wetter

18-åriga valthornist Hilda Melin tilldelades för två år sedan tilldelats Mariestads ungdomskulturstipendium. I i år tar hon emot Rotarys ungdomskulturstipendium på 10 000 kronor.

– Som jag har skrivit i min stipendieansökan ska jag använda pengarna till mitt fortsatta musicerande.

– Jag ska bland annat köpa en licens till notskrivningsprogram som jag har haft på gymnasiet, mina första egna marimbaklubbor och noter samt kursböcker till hösten. Så stipendiet blir som ett startpaket inför mina högskolestudier.

Du har nyss tagit studenten, vad väntar på dig härnäst?

– Till hösten ska jag börja studera vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Det blir studier i klassisk musik och planen är att jag sedan ska ta min master med inriktning på orkesterspel.

– Boendet i Stockholm är löst och många har redan sagt att de gärna kommer och hälsar på.

Hur är det med spelningar nu i coronatider?

– Det är faktiskt inga spelningar alls. Jag skulle ha åkt på en orkester med Mariestads blåsorkester, men den blev ju inställd.

– Just nu går jag igenom ett stort ambisbyte. Min nya lärare tycker att min ambis, alltså sättet jag formar min ton på med mina käk- och läppmuskler, hämmar mig i vissa tekniska grejer. Därför behöver jag använda nya muskler och nya positioner för att det ska funka bättre. Nu lägger jag grunden för mina kommande fem år på musikhögskolan. I och med det har jag medvetet inte tagit på mig så mycket för tillfället.

Artikeltaggar

BlåsinstrumentInstrumentMariestadMariestads BlåsorkesterMariestads kulturskolaMusikNyheterRotaryStipendierStockholm

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare