Ett midsommarfirande tillgängligt för alla

Nyheter
PUBLICERAD:
De vuxna fick ta barnens plats i barndansen, som leddes av Kristin Svensson.
Foto: Anna Fröjd
Under onsdagen, i strålande sol, var det midsommarfirande i Karleby.
Firandet filmades och ska publiceras på midsommarafton.
– Vi hoppas att vi kan glädja alla som sitter hemma och inte får fira, säger Truls Wiberg, ordförande i Ullervad-Leksbergs hembygdsförening.

Flertalet av traktens midsommarfiranden har fått ställas in, men i Karleby blir det av, om än på ett annorlunda sätt.

– Vi tyckte det var trist att inte ha någon form av firande alls. Midsommarfirandena här har hållit på så länge och kontinuerligt. Vi fick idén att göra en digital film och lägga upp den på vår hemsida så att våra medlemmar och alla som brukar fira midsommar här kan ta del av den genuina varan, säger Truls Wiberg.

Ceremonin genomfördes i stort sett som vanligt. Det började med en minikortege, därefter restes midsommarstången och sedan var det sång och dans.

Hela firandet spelades in och har gjorts till en film.
Foto: Anna Fröjd

– Den enda skillnaden är att vi var tvungna att stoppa ibland för att flytta kameran, sedan var det inte lika strukturerat som det brukar, säger Truls.

Bra samarbete

Vice ordförande i föreningen, Åke Möller, berättar att det under normala förhållanden brukar vara cirka 1 500 personer under ett midsommarfirande i Karleby. Denna gång var det knappa 50 personer på plats.

Hembygdsföreningen glädjer sig åt att kunna genomföra ett firande överhuvudtaget.

– Vi hoppas att våra medlemmar ska uppskatta det även om det blir annorlunda, säger Åke.

– Det har varit svårt, men roligt. Det har varit ett bra samarbete mellan Kristin Svensson, Lennart Svensson, Mariestads folkdansgille och Vadsbo spelmän. Alla hjälper till och alla har velat göra det bra. Det har stått still för oss alla med aktiviteter under våren så det var fint att vi kunde göra något för både musikerna och dansarna, säger Truls.

Midsommarstången restes som vanligt på Persgården i Karleby.
Foto: Anna Fröjd

Firandet skulle ha avslutats med barndans, men i brist på barn fick i stället de vuxna hoppa in och dansa till Små grodorna, Vi äro musikanter och Karusellen.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.