• idag
  8 aug
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Äldreomsorgen behöver en kriskommission

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: ERIK G SVENSSON
År efter år har det rapporterats om kommuners nedskärningar i äldreomsorgen, sällan om tillskott eller förbättringar. Vi och andra har länge krävt förändringar, men bristerna har bestått. Ingen kan längre blunda för verkligheten.

Personalen måste ha bättre arbetsvillkor. Det handlar om löner, heltidstjänster, mer inflytande över arbetet, mindre arbetslag, annan styrning och kontinuerliga krav på kompetenshöjning.

Omsorgen blir fragmentiserad genom hög personalomsättning, stress och kompetensbrister. I Gullspång, Mariestad resp. Töreboda träffar äldre med hemtjänst i genomsnitt 19, 23 respektive 14 antal från personalen på 2 veckor. Kvaliteten och tryggheten blir lidande.

Ingen omsorgstagare ska behöva känna sig otillräcklig eller otrygg med stödet från äldreomsorgen. Både omsorgstagare och anhöriga behöver bättre överblick på sin vård och omsorg – när, var och hur insatser ska utföras.

För att den medicinska kompetensen ska förbättras i hemsjukvård och på särskilda boenden, på ledningsnivå och på golvet, måste vår region ta ett större ansvar. Bara 46 procent av de på särskilt boende i Mariestad anser det vara lätt att vid behov få kontakt med läkare, sjuksköterska eller boendepersonal.

Staten måste också ta större ansvar – skärpa Socialtjänstlagen så äldre får rätt till goda levnadsvillkor och införa nationella minimikrav på kvalitet i omsorgen.

En bred kriskommission för svensk äldreomsorg måste tillsättas. För att analysera dagens brister och snabbt agera för att förbättra situationen samt också komma med långsiktiga lösningar. Kriskommission måste också finnas lokalt så att vår röst blir hörd i kommunala och regionala pensionärsråd.

Äldreomsorgen ska inte agera sparbössa längre, den måste prioriteras klart högre framöver.

Eva Eriksson

förbundsordförande SPF Seniorerna

Ella Johansson

distriktsordförande SPF Seniorerna Skaraborgsdistriktet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.