• idag
  3 aug
  17°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  4 aug
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Gränshandelns värde

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Julia Eriksson

Att världen sakta öppnar upp allt mer är inget som märks tydligt i samhällena längs med gränserna mot Norge och Finland. Gränshandelns butiker har få kunder när våra grannländer inte vågar öppna upp mot Sverige. Norrmännen kommer inte längre till Töcksfors, Charlottenberg, Torsby och Strömstad. Och i Haparanda lyser resenärerna från Finland med sin frånvaro i de stora butikerna.

I tidningen Fokus (16/6) uppmärksammades det att handel i norr, till ett värde av miljarder kronor, hotas av de stängda gränserna. Det har också uppmärksammats i Dagens Nyheter (12/6) och i NWT (15/6) att det finns varuhus och restauranger i bland andra Värmland och Bohuslän som har förlorat nästan hela kundkretsen när norrmännen inte längre tillåts korsa gränsen. Enligt siffror från den norska statistiska centralbyrån handlade norrmännen för 1,8 miljarder kronor varje månad i Sverige före coronakrisen, i dag är butikerna närmast tomma.

Banden mellan de nordiska länderna är starka och går långväga bakåt i tiden. Men under en längre period har de goda nordiska relationerna tagits för givna.

I regeringskansliet kanske landsgränserna är lika tydliga som på kartorna, men i de svenska städer och tätorter vid gränserna till Norge och Finland är de suddigare och mindre tydliga. Det har byggts upp en gemensam infrastruktur och detaljhandel under förutsättningen att gränsen hålls öppen. Där har de olika samhällena utvecklats tillsammans och vuxit ihop.

Situationen synliggör något vi ibland tenderar att glömma. Internationella samarbeten börjar inte i Bryssel eller med fjärran länder, den börjar i relationerna till våra grannländer. De nordiska grannarna är några av Sveriges viktigaste handelspartners, de är uppskattade resmål och för många är de en plats för arbete eller där familj bor.

Sveriges relationer med våra nordiska grannar rosar dock dessvärre inte marknaden just nu. Utrikesminister Ann Linde (S) uttryckte sig besvärat över tiden bortom krishanteringen i en intervju med DN (14/6) genom att förklara att hon känner oro för att det nordiska samarbetet, framför allt i gränsområdena, kommer att påverkas negativt av krispolitiken. Och medan de övriga nordiska länderna öppnar gränserna gentemot varandra lämnas Sverige därhän. Norge tillåter gotlänningar att resa till Norge och norrmän att resa till Gotland, men i övrigt är det stängda gränser.

Smittspridningen av coronaviruset i Sverige anges som anledning, men det faktum att smittspridningen ser annorlunda ut i olika delar av landet verkar har passerat obemärkt förbi. Att vissa regioner i Sverige har lägre spridning än vissa gränsnära regioner i grannländerna är också förbisett.

Coronapandemin gör oss smärtsamt påminda om att våra nordiska relationer är bland de viktigaste vi har och att de under en lång tid har tagits för givna. Nu behövs öppenhet, konstruktivt fokus och tid för att reparera och bygga upp dessa relationer igen.

Gustaf Reinfeldt

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.