Hoppa till huvudinnehållet

Ny teknik ska föreviga kulturen

Publicerad:
Kultursamordnaren Martin Hermansson spelar in en film med en ny ljudutrustning. Nya tankebanor i och med coronapandemin har stärkt det digitala arbetssättet.
Kultursamordnaren Martin Hermansson spelar in en film med en ny ljudutrustning. Nya tankebanor i och med coronapandemin har stärkt det digitala arbetssättet. Foto: Birthe Wetter

Första juli sätts utomhusutställningen "Min plats i biosfären" upp vid Bäcken. Kultursamordnaren Martin Hermansson började planera denna invigning i början på året. Coronapandemin fick honom att tänka nytt, kring projektet och framtiden.

På tisdagsförmiddagen hördes folkmusik vid Bäcken. Mariestadsmusikern Kristin Svensson var på plats med sin fiol och fiddla. Framför henne en liten skara åhörare.

– Det är fantastiskt hur kultursamordnaren tänker på de lokala musikerna, han ordnade både spelning och publik, säger Kristin Svensson.

Martin Hermansson hade bjudit in fem personer som jobbar inom kultur- och fritidsenheten att agera statister under denna filminspelning.

Folkmusikern Kristin Svensson spelar skaraborgska och traditionella sommarsånger på filmen som ska uppmärksamma utställningen Min plats i biosfären.
Folkmusikern Kristin Svensson spelar skaraborgska och traditionella sommarsånger på filmen som ska uppmärksamma utställningen Min plats i biosfären. Foto: Birthe Wetter

Forskning om favoriter

Utomhusutställningen "Min plats i biosfären" är Vänermuseets projekt som kommer att sättas upp utanför Bäcken den första juli. Den har då under en månad visats i Lidköping.

– Vi är en av tre städer i biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle som får ha utställningen på en av våra respektive favoritplatser. Sista juli plockas den ner och sedan ska den till Götene, förklarar Martin Hermansson.

Utställningen lyfter forskning om vilka favoritplatser människor har och vad dessa platser betyder för dem. Det är ett forskarlag vid Göteborgs universitet och Högskolan i Gävle som har undersökt attityder och tankar som boende i biosfärområdet har kring sina favoritplatser.

– Vi vill lyfta de tre platser som röstades fram. Det är staden Mariestad, Ekudden och Torsö.

Nytänk - bra tänk

Tisdagens filminspelning är tänkt att publiceras på Mariestads kommuns digitala plattformar. Den ersätter planen som kultursamordnaren jobbat på sedan januari i år.

– Tanken var att hålla en invigning i samarbete med Equmeniakyrkan, deras musiker och Kristin Svensson. Det skulle bli musik och tal.

Att på grund av coronapandemin och restriktionerna behöva tänka om tycker Martin Hermansson är en positiv utveckling för kultur- och fritidsenheten.

– I dessa tider har jag lärt mig mycket nytt och tänkt på nya sätt. Tidigare har det inte hunnits med att tänka så men det är bra och välbehövligt att nu göra det.

En nyinköpt ljudutrustning är ett resultat av de nya idéerna. Kameran och ljudet har redan använts till att spela in det digitala midsommarfirandet i Karleby och fler inspelningar ska det bli.

– Kanske kan det bli bokläsning från biblioteket och guidade visningar från museet framöver, säger kultursamordnaren som närmast ska ägna sig åt att redigera senaste filminspelningen.

Artikeltaggar

FilmFolkmusikKristin SvenssonMariestadMartin HermanssonMusikNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.