Hoppa till huvudinnehållet

Två anställda på Ekuddenbadet smittade

Publicerad:
Kultur- och fritidschefen Tomas Ekström och badföreståndaren Lars Olsson bekräftar att två av de fem fast anställda på Ekuddens utebassänger smittats av covid-19
Kultur- och fritidschefen Tomas Ekström och badföreståndaren Lars Olsson bekräftar att två av de fem fast anställda på Ekuddens utebassänger smittats av covid-19 Foto: Michael Gustafsson

Två av fem fast anställda vid Ekuddens utebassänger har testats positivt för covid-19. Ytterligare två i personalen har testats negativt. De fyra säsongsarbetarna har inte genomgått testning.

– Allt har skett enligt regelboken. Vi vet inte när de två positivt testade insjuknade, säger kultur- och fritidschefen Tomas Ekström.

Första personalen vid Ekuddens utebassänger insjuknade, enligt badföreståndare Lars Olsson, för cirka tre veckor sedan.

– Beskedet fick vi precis när vi öppnade. Personen kände symptom när hen kom till jobbet på morgonen, jag hjälpte hen att få kontakt med vårdcentralen och fyra, fem dygn senare kom provsvaret, säger Olsson.

Den anställde hade testats positiv för covid-19.

– Under tiden som personen väntade på provsvar träffade den inte någon annan i personalen och var inte här, tillägger kultur- och fritidschefen.

Vid utebadet har det satts upp skyltar med uppmaningar om att hålla avstånd.
Vid utebadet har det satts upp skyltar med uppmaningar om att hålla avstånd. Foto: Michael Gustafsson

Symptomfri på jobbet

Veckan före simskolan satte igång konstaterades nästa fall.

– Den andra personen har varit och jobbat här men hen var symptomfri. Hen var hos en läkare som sa att hen inte hade covid-19, men när personen för egen del gjorde ett test var det positivt, säger Lars Olsson.

Enligt kultur- och fritidschefen kommunicerades detta ut till skolor och fritidshem som skulle besöka verksamheten för simskola.

– De tog beslutet att fullfölja simskolan, säger Ekström.

Personalen vid Ekuddens utebassänger informerades av badföreståndaren om smittfallen.

– Två fast anställda testade sig på eget initiativ, deras testsvar var negativa, säger Olsson.

De fyra säsongsanställda har inte testats för covid-19.

– Det här är inte en miljö värre än någon annan. Här finns en utomhusmiljö med klorerat vatten som städas dagligen med starka medel, så detta är en covidfientlig miljö, säger kultur- och fritidschefen.

– En av de smittade har nu varit symptomfri i fyra dagar och ska tillbaka till jobbet imorgon (läs tisdag), säger Olsson.

Anpassningar i verksamheten

Ekuddens utebad har inga begränsningar vad gäller antal personer inne på området.

– En vanlig högsommar, utan covid-19, är det maximalt 500 personer inne här samtidigt. Jag gissar att området är på 1500 kvadrat och vi nog skulle kunna ta in 700 personer som skulle kunna hålla två meters avstånd till varandra, säger Tomas Ekström och fortsätter:

– Problemet är det personliga ansvaret och att man inte följer rekommendationerna.

Vid utebadet har det satts upp skyltar och dekaler med uppmaningar om att hålla avstånd, tvätta händerna, duscha före bad och inte besöka området om man har symptom.

– Vi har skyltat överallt, minskat området vid kiosken så att man bara kan köa från ett håll, stängt ned bastun och de fyra uteduscharna som i vanliga fall inte har varmvatten har det nu, så man kan tvätta sig någorlunda ren även utomhus, säger Tomas Ekström.

Vid entrén har en glasruta satts upp och tvål samt handsprit erbjuds.

– Personalen uppmanar alla som kommer in att hålla avstånd i vatten som på land. När det tjocknar ihop någonstans går personal aktivt dit och säger till, säger badföreståndaren.

Enligt honom har det endast vid ett tillfälle under de senaste två veckorna varit fler än 50 personer i bassängen samtidigt.

– Omklädningsrummen är jättestora och fungera som en sluss. Man går in byter om och tar med sig sina kläder när man går ut, det finns aldrig bekymmer om att det blir för många därinne, säger Olsson och fortsätter:

– Vi har även sett en ökning av de som byter om hemma.

Artikeltaggar

BadCoronavirusetLars OlssonMariestadMariestads kommunNyheterTomas Ekström

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.