• idag
  26 jan
  -2°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -2°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -3°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det var ett himla tjat om att stänga skolor

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman
Kommunen har bestämt sig för att ta hjälp av PwC och vi som har beställt utredningen för att kunna forma framtidens skolstruktur känner oss väldigt frågande till Mariestadstidningens artikel i dagens tidning (20-06-29).

En framtida skolutredning handlar inte om stängning av skolor. Där vill vi vara extremt tydliga.

Utredningen handlar till stor del om hur vi ska organisera högstadiet (åk 7-9) eftersom vi vet att vi framöver (2023 -2024) behöver bygga ut organisationen, med anledning av ett stort elevantal. Frågor vi behöver få svar på är till exempel om vi ska bygga ut Tunaholmskolan eller Högelidsskolan eller rent utav bägge två. Vi behöver också ser över lokaliseringen av särskolan. Det finns ett logistiskt problem för särskolan eftersom trafiksituationen kring Högelid inte är optimal och det finns även ett behov av att renovera den delen av Högelidskolan där grundskolan och särskolan har sina lokaler.För att veta vad som blir bäst här vill vi göra en grundlig utredning innan vi fattar beslut.

Prismaskolan kan också bli föremål för utbyggnation (något som den är förberedd för), och när i tiden detta ska ske är även det en fråga vi hoppas få kunna se svar på med hjälp av utredningen.

Även våra landsbygdsskolor i Hassle, Lyrestad och Lugnås behöver renoveras. Detta behöver vi få en prislapp på så att vi vet vad detta kommer att kosta. (Och nej, jag har inte glömt Tidavad. Skolan i Tidavad är nyligen renoverad, så något sådant behov finns inte där). Vi kan vara extremt tydliga med att dessa skolor inte kommer bli föremål för stängning/nedläggning eftersom de är nästan fulla. Vi ser också en tydlig trend i att allt fler familjer flyttar till dessa kransorter.

När det gäller förskolan har vi flera frågeställningar som vi behöver få svar på. Vi har ett nytt bostadsområde i form av Sjölyckan till exempel. Är det befogat att bygga nytt där eller finns det bättre möjligheter genom att bygga ut delar på Österåsen? Det finns många olika alternativ här, och det är viktigt för oss att tänka långsiktigt.

Så, summa summarum; Utredningen handlar alltså inte om att stänga skolor. Utredningen är tänkt att vara till hjälp när vi ska lägga ett långsiktigt pussel där vi väger in demografi i upptagnings-områdena liksom även underhåll, för att få till en så bra skolorganisation som möjligt som håller över tid.

Johan Abrahamsson (M)

kommunstyrelsens ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.