Ökad övervakning i kommunen

Nyheter
PUBLICERAD:
Övervakningskameror ska hjälpa kommunen att komma tillrätta med skadegörelse och busliv.Arkivbild
Foto: Naina Helén Jåma/TT
– Nu har vi fått nog!
Kommunens tekniska chef Michael Nordin skräder inte orden efter skadegörelser på skolor och omfattande busliv i hamnen. Utökad kameraövervakning, tätare kontroller från vaktbolag och mer informationsutbyte med polisen är receptet för att få bukt med problemen.

Senaste tiden har det blivit vanligare med skadegörelse på kommunala fastigheter i Mariestad. En helg i mitten av juni utsattes flera skolor för vandalisering. På Termitens förskola krossades ett par rutor och Unicaskolan fick några stora fönster förstörda. Men värst drabbades Tunaholmsskolan där ett 50-tal fönster krossades.

Polisen tror att det rör sig om ett ungdomsgäng och verkar inte utesluta att samma gäng i midsommarveckan tog sig in på Klings och stal/förstörde glass för hundratusentals kronor. Ännu har man ingen direkt misstänkt vare sig till skadegörelser eller till inbrottet på Klings.

Utredningsbefäl Johan Frealdsson på Mariestadspolisen:

– Vi har funnit spår som tyder på att det var ungdomar som bröt sig in på Klings. Men vi har svårt med DNA-spårning eftersom unga oftast inte är topsade i samband med andra utredningar. Men vi jobbar vidare med inre spaning.

– När det gäller skadegörelsen på Tunaholmsskolan så har vi inte ett enda vittne. Så det är svårjobbat, finns liksom inget att gå på.

– Jag ser gärna att det blir fler övervakningskameror i kommunen, så många som det går. Med hjälp av kameror löser polisen fler brott och det är också brottsförebyggande.

Mer patrullering

Enligt Michael Nordin har man med anledning av ovanstående vidtagit förstärkningsåtgärder, som han uttrycker det. Securitas ska patrullera mer frekvent och en ansökan om att få sätta upp flera övervakningskameror är inskickad till Datainspektionen (som 2018 övertog detta ansvar från länsstyrelserna).

– Det kommer att bli en generell utökning av kameror i kommunen. Men fokus på ställen där det är bus, inbrott och skadegörelse.

Teknisk chef Michael Nordin berättar om de förstärkningsåtgärder som kommunen tagit beslut om.
Foto: Johan Eklöf

Parkbänkar i sjön

Han vittnar om ett utökat röjande i hamnmiljön där båtar stjäls och vandaliseras, där parkbänkar kastas i sjön och där buskörning sker på kvällar och nätter så att turisterna klagar och flyr området för att få nattsömn.

Johan Abrahamsson (M) är trött på miljonrullningen av pengar som går till att laga skadorna på den offentliga miljön och utlovar extra stöd ifall tekniska avdelningen behöver medel till fler kameror.

– På sikt blir det en besparing eftersom kameror är brottsförebyggande. Det är viktigt att de unga som sabbar kan identifieras och lagföras. Sedan är det förstås också angeläget att hjälpa de här gängen med meningsfull sysselsättning och allt det där.

Redan till nytta

Stina Wallqvist, rektor på drabbade Unicaskolan, är allmänt positiv till en utökad kameraövervakning.

– Vi har tre kameror i skolans utemiljö. De har redan kommit till nytta någon gång i samband med ett polisärende.

För ett tag sedan for stora stenar genom tre av fönstren på skolan.

– Det är trist att pengar som kunde gått till bättre skolverksamhet istället går till att laga och byta fönster.

C. Lundh

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.