• lördag
  8 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  28°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Orimligt att MP får så stort inflytande

Insändare
PUBLICERAD:
Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister och Miljöpartiets kvinnliga språkrör och Per Bolund (MP), finansmarknadsminister och Miljöpartiets manliga språkrör
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Det behövs en grön röst i Riksdagen. Ett parti som påminner om att vi lever i en klimatkris och att alla måste fundera över hur olika beslut påverkar miljön. I det fallet tycker jag att Miljöpartiet har varit en väckarklocka. I förra valet röstade jag på MP och jag kan konstatera att vi har fått en grönare Riksdag. Om allt är Miljöpartiets förtjänst eller ej kan diskuteras. Hela världen talar om miljöfrågan just nu. Jag kan i alla fall konstatera att MP varit en kraft att lyfta miljöfrågorna.

I detta är jag nöjd med mitt val.

Vag jag däremot inte är nöjd med är att partiet fått något av storhetsvansinne. Det går inte att styra Sverige med skygglappar och det var synd att de gick in i regeringssamarbetet. Miljöpartiet är bäst i opposition. Det är helt enkelt inte rimligt att ett så litet parti ska få så mycket inflytande över frågor som är komplexa och där man fortsätter driva symbolpolitik.

Det första som slog mig var plastskatten. Det är ingen rim och reson att lägga så hög skatt på plastpåsar som i många fall visat sig vara miljövänligare än både tygkassar och papperspåsar. Det är helt enkelt rena dumheter och detta visste man om när beslutet togs. Beslutet är ungefär lika dumt som när man tynger Sveriges bönder med en massa förbud samtidigt som vi kan importera kött från länder med en usel djurhållning. Vad gör det för djuren i stort? Gynna istället svensk livsmedelsproduktion så vi slipper importen och styggelsen med kött från andra länder.

Symbolpolitik utan tanke på konsekvenserna är idioti.

Droppen blev migrationspolitiken. Det finns många oerhört svåra ställningstaganden i denna fråga, där man måste värna både asylrätt och välfärdsstaten. Det är en balansgång där vi nu vet att många misstag begicks 2015 när så många människor sökte sig till Sverige. Ett misstag var bland annat att svälja de många gånger felaktiga åldersuppgifterna och lägga på sig gigantiska kostnader. Många har nyktrat till sedan dess och insett att Sverige måste hitta bättre reglering.

De undersökningar som mäter folkets inställning till migration (bla SOM-undersökningen) visar att majoriteten vill strama åt. Det vore därför helt huvudlöst att Miljöpartiet skulle orsaka regeringskris och driva igenom en minoritetsuppfattning. I en demokrati måste de breda uppgörelserna få gälla.

Miljöpartiet var en blåslampa för de gröna frågorna, men nu ångrar jag mitt val.

B. Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.