• idag
  7 aug
  24°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  28°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det går att förena flera intressen om man visar respekt mot varandra

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman
Vi har aldrig fått in så mycket klagomål som vi får nu när det gäller buskörning, bilar som kör runt och spelar hög musik på nätterna och parkeringar som ser ut som svinstior efter att ovan nämnda bilar stått parkerade och efterlämnat sig diverse skräp i form av burkar, papper och påsar. Vi har alla en skyldighet att följa de lokala ordningsföreskrifterna och de olika skyltar som gäller för respektive område.

Vi är inte emot vare sig bilar eller ungdomar vars största intresse är fordon och motorer, utan tycker att det är ett trevligt inslag i vår omgivning. Det vi vänder oss emot är när det ser ut som en svinstia på platserna dessa ungdomar träffats på. Det haglar nu in klagomål från flera sidor av stan. Så gott som varje dag blir vi kontaktade av arga Mariestadsbor som får sin nattsömn förstörd av detta oväsen, natt efter natt. Mopeder, A-traktorer och vanliga bilar sladdar, tutar och kör runt husbilarna som står parkerade nere i hamnen på nätterna.Ryktet om detta har spridit sig och det har gått så långt att turisterna inte längre vill besöka vårt fina hamnområde och ställplatserna där på grund av allt oväsen. Ungdomar! Förstår ni inte vilken skada ert beteende gör för vår handel, våra restauranger och varumärket Mariestad?

Nu måste vi agera! Det är inte befogat att vi ska tvingas lägga stora summor pengar på personer som ställer sig över lagen och vägrar acceptera de regler som gäller för framförande av fordon och dessutom anser att någon annan ska plocka upp det skräp man lämnar efter sig.

Sveriges riksdag har beslutat att Polisen har som uppgift att stävja och bötfälla brott! Istället får vi höra från polisledningen att man saknar resurser?! Då är min fråga till högsta polisledningen: vad är vårt medborgarlöfte värt när ni inte följer det ni själva undertecknat och åtagit er att sköta i vårt gemensamma, överenskomna löfte ?

Samtidigt som det behövs aktiva poliser, krävs det som alltid, ett större föräldraansvar. Många av de ungdomar som röjer runt och buskör i vår stad är under 18 år.

Nu vädjar jag till er föräldrar att försöka förklara för era ungdomar vad som är rätt och fel. Ni har det yttersta ansvaret och sker det ingen förändring kommer detta innebära att färre besöker Mariestad och till och med att folk kommer sälja sina hus och flytta i från oss. Dessutom tvingas kommunen lägga allt större resurser och onödiga kostnader på städning och skadegörelse.

Vi ska vara rädda om motorkulturen i vår stad. Det tycker jag verkligen. Det enda som krävs är att följa ordningsföreskrifterna och gällande skyltning. Då går det alldeles utmärkt att förena bådas intressen.

Johan Abrahamsson (M)

kommunstyrelsens ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.